2018-03-19
红磡呢间金田家经常满座, 今晚都唔例外。门口灯箱show晒8款唔同口味嘅拉面, 等紧嘅同时我已经拣好啦等左一阵就有位, 坐低马上剔好拉面款式, 再按个人喜好拣埋面嘅硬度, 多葱少葱, 追加配料 / 小食。我地一行2人, 点咗辛子黑蒜拉面, 黑松露拉面, 追加溏心蛋, 黑豚叉烧 & 粟米粒, 再加个男爵薯饼。(左)牛肉薯饼, (右)紫薯栗子薯饼平时食开快餐店颗粒分明干脆结实嘅炸薯饼, 呢个薯饼好唔同!! 表面同样酥脆, 但入面嘅薯蓉质感非常松软, 轻轻咬一口就化开黑松露控注意啦!!!呢碗面唔单止有一大旧黑松露酱喺中间, 浓郁起泡嘅猪骨汤底之中仲加咗黑松露油, 食落真系啖啖都充满黑松露嘅独特香气。面条我唔钟意太腍, 拣普通硬度就啱啱好。黑豚叉烧薄身, 食落极之软腍, 口感一流。当我以为佢只系普通一个加咗黑蒜油嘅拉面, 竟然有惊喜!!! 原来成碗面中间一大堆纯白色京葱, 先系最吸引人之处!!! 新鲜生京葱咬落有少少水份, 微甜爽口, 估唔到同拉面一齐食可以咁夹
(左)牛肉薯饼, (右)紫薯栗子薯饼