2021-06-12 567 浏览
6月11日中午,在红磡庇利街九龙城政府合署,牙科诊所让医生修理完D揾食拍档后,宁愿放弃回公司职员饭堂,食平价午膳而专诚到位于国华商场地厍的宝城美食,食佢嘅被誉为红磡名物炸大鸡脾,当日我柯打了一客炸鸡脾㗎喱饭跟一杯冻柠茶,茶是大路货色与其他茶餐厅无乜分别,而碟饭就喺在白饭上面淋上净汁㗎喱,内里无其他配茶传统七十年代快餐店出品格局,个饭同个㗎喱汁,讲好食就冇佢份,讲难食亦吾到佢,总之入得口食得落肚,讲到本餐主角炸鸡脾个外观真系好靓,成只鸡脾炸到金黄色仲大大只,一啖咬落去真系皮脆肉嫩仲好似有D汁液系鸡脾肉内渗出来的感觉,但系再食落去发觉只鸡脾D肉系淡茂茂,毫无味道,再望自己张枱及其他餐枱上个调味架上嘅盐盅都后近乎吉嘅,就明白呢只红磡名物,因为系雪藏货所以衹能做到外观一百分,而味道衹得二十分的出品,总结一试无防,再试无谓