餐厅: 十三姨酸菜魚 (置富都會)
资讯:

2021-12-17 1631 浏览
今日我哋挑战自己, 试下挑战味蕾, 去咗红磡食四川嘢, 餐厅坐落红磡港铁站附近, 交通十分方便。一出站五分钟就到餐厅内里 人流如鲫, 座无虚席。我哋两个人点咗一个二人套餐, 包括番茄清甜鱼套餐同椒麻汁无骨鸡套餐,清甜鱼分量相当惊人, 上枱用一个大满盛载著完全无骨嘅鱼块, 一入口伴随著浓浓嘅蕃茄香味, 顿时食欲大增。蕃茄十分新鲜, 完全没有酸味。鱼套餐除咗伴随一碗白饭之外, 蕃茄汤仲内藏干坤, 配上滑溜乌冬, 乌冬吸收晒蕃茄汤嘅精华, 一啖乌冬入口齿颊留香。无骨鸡方面, 一如其名鸡件完全无骨伴随香浓嘅鸡味, 拌饭一流。套餐除咗两款主食外, 仲包括川北凉粉, 凉粉拌以秘制嘅酱汁, 刺激到十足,可谓对味觉嘅另一种挑战。餐饮方面,我哋叫咗专门用以解辣嘅酸梅汤, 一啖酸梅汤入口 可以堪称为冰火二重奏, 洗涤味蕾。小食方面,我哋叫咗13姨秘制鸡翼同红糖糍粑。 鸡翼配13姨店舖 特别炮制嘅沙茶酱, 令本身平平无奇嘅鸡翼增添了一层川味。红糖糍粑以红糖同糯米制成, 入口相当烟韧, 饱肚感十足。

红糖糍粑以红糖同糯米制成, 入口相当烟韧, 饱肚感十足。
2021-12-14