2009-04-05
在区食卤味, 生记系, 卤水鹅, 鸭, 肾, 鸭舌, 鹅肠, 鹅掌, 鹅肝, 鹅翼等卤水食品, 放晒出来, 目不暇给, 行过都为佢动心, 更况且系卤水迷的我...适逢午饭时间, 店内坐满客人, 本人 睇下餐牌, 所有有鹅的双并饭就$28, 仲可以选择鹅片, 而且有足料例汤送, 都咪话唔抵!!我叫左个鹅片并猪肠饭($28), 太座则点了鹅片并鹅肾饭($28), 每碟饭有鹅片6片, 份量唔算少, 鹅片连著少许的皮, 因为佢地用有番咁上下大只的潮汕狮头鹅, 有d脂肪当然唔出奇, 食落去好入味, 有著浓烈的卤水香, 肉质算系嫩滑, 夹杂住微微的鹅肉香, 配上白饭食真好味而猪肠切得几大旧, 而且卤得好入味, 咸左些少, 而肾亦卤得不俗, 口感爽脆, 份量颇多, 不过我因为挂住享受鹅片而冷落左佢地, 每碟都配有少量酸菜同2片卤水豆腐, 虽然佢地唔系最好食的卤水, 但我话在红磡区食最好味卤味非生记莫属