2021-12-05
身边朋友都好喜欢墨西哥菜,喜欢佢嘅味道多元化,馅料又够丰富,所以自己都有Bookmark低唔小墨西哥餐厅。上网见到呢间位于诺士佛台嘅墨西哥菜有唔少好评,决定过嚟试吓。诺士佛台一向五光十色,人来人往,有唔少特色多国菜餐厅同酒吧,虽然因为疫情关系沉寂咗一排,但今次再嚟到,已经见到回复昔日嘅喧闹🍻。餐厅位置并非一上到诺士佛台就见到,需要经过前面几间酒吧,入到步行街嘅偏中间位置先会见到。餐厅位于「诺士佛台6号」嘅大厦,大厦楼上系一间小型酒店,可能因为咁大堂位置比较光猛宁静,所以当䢂门到达3楼,听到非常激昂嘅音乐时,形成相当大嘅反差😂。餐厅整体装修都几有特色,墙上面有啲墨西哥风情嘅编织挂饰同挂画,虽然灯光偏暗,不过同时亦更营造到气氛。每张枱上面都有盏小灯,可以方便睇餐牌睇得清楚啲。缺点在于楼底较低同埋环境唔算大,坐得较为挤逼,同后面枱会近乎椅背对椅背。值得一提嘅系餐厅亦有室外位置俾客人Shisha同饮嘢,环境仲几浪漫。🔹𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐂𝐞𝐯𝐢𝐜𝐡𝐞($𝟏𝟑𝟖):叫咗呢款吞拿鱼刺身沙律做前菜,沙律菜新鲜,吞拿鱼肉质都唔会太霉,上面有啲鱼籽粒,酱汁酸酸甜甜带小小辣,所以都几开胃。🔹𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨
🔹𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐂𝐞𝐯𝐢𝐜𝐡𝐞($𝟏𝟑𝟖):
🔹𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨 - 𝟓 𝐩𝐢𝐞𝐜𝐞𝐬($𝟏𝟖𝟖):
佢分别有3份同5份可以拣,我哋分别都拣咗鸡鱼猪3款5份嚟试。
🔻𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐃𝐎𝐍 𝐒𝐀𝐋𝐕𝐀𝐃𝐎𝐑:鱼系炸过嘅,炸得偏干身,配料就有少少红辣椒丝同埋莎莎酱。
🔻𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐄𝐋 𝐒𝐀𝐍𝐓𝐎:猪肉系手撕成一条条上,肉质够嫩有汁。而Chipotle Sauce同黄椒洋葱加埋都几夹。
🔻𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐄𝐃𝐃𝐈𝐄 𝐆𝐔𝐄𝐑𝐑𝐄𝐑𝐎:鸡同猪食落嘅酱汁味道差唔多,鸡肉亦系手撕,但个人喜欢猪肉出嚟嘅口感多过鸡肉,因为鸡肉就有啲偏嚡口。
其实佢嘅Taco味道配料几夹,有辣味有酸味,但就系唔够味道,有啲偏淡,但感觉可能系专登嘅,俾你可以加返佢枱上放嘅几支墨西哥酱汁。个饼皮就偏厚,食落会感觉到有啲面粉味道嘅感觉。
🔹𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐁𝐨𝐦𝐛($𝟔𝟓):
呢款无得夹埋其他味道一齐叫,不过睇相就好吸引,所以虽然已经有5份Taco,都再叫多两份嚟试,但真系喜出望外。馅料好丰富,有鹅肝,拖罗蓉之余上面仲有旧海胆。配料就有黄椒丝,红椒碎同埋少少洋葱,最盏鬼系佢嘅酱汁系沙律酱,睇落好似唔系好啱摆埋一齐,但食落好夹,口感清新😋。饼皮方面,可能因为呢款Taco Bomb嘅饼皮系佢哋自己手造饼皮,食落同上面几款Taco嘅饼皮真系有所分别,更薄更软。
🔹𝐁𝐮𝐫𝐫𝐢𝐭𝐨 - 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧($𝟏𝟒𝟖):
佢分别有牛鸡同蔬菜三款拣;米粒系长形米粒,软硬适中,口感唔错。里面嘅馅料就有啲豆泥,芝士鸡肉同埋小小辣椒,加上佢嘅酱汁小辣带酸,几惹味。
🔹𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬($𝟕𝟖):
好多枱最后都会点呢个,上枱够热,外层炸得都几酥脆亦无油腻感,但就有小小黏牙感,唔够柔软。旁边嘅朱古力酱味道都唔算浓郁,如果朱古力味重返少少就会更美味。
感觉上呢度系几正宗嘅墨西哥菜餐厅,气氛唔错,选择亦多,不过各款菜式方面份量都唔算好大,如果3-4人Share嘅朋友可能要叫多少少。