系人都知九龙城最多野食架啦,而且呢排天气转凉, 一支公又想食番碗暖粒粒既越式粉面就岩晒啦!来到门口大大个招牌写住 西贡越南真味, 直接入去试下啦! 通常我中意啲餐牌上有食物相,再决定要叫边样野食,见到menu提供多种类既选择, 又有大大张野食相片,见到都觉得吸引,除左汤粉之外,仲有好多小食拣,可以话满足晒我所有愿望. 不过今日一个人,就只叫左碗鲜虾蟹膏扎肉檬粉 ($78)同埋 椰汁红豆冰($28). 侍应来紧果阵我已经闻到阵蟹味,一眼望落觉得好足料,有met左虾壳既虾,肉碎,番茄,同埋手搓肉丸 汤好多,开餐啦!!! 习惯食汤面之前,饮一啖汤先,酸酸甜甜既番茄同淡淡洋葱甜味,仲有用蟹熬出来既鲜甜.一啖汤一啖面,好满足,唔好以为呢碗面食吾饱,其实劲饱 er~~~~ 红豆冰系香港人既集体回忆,虽然好多旧式茶餐厅都有得饮,饮红豆冰最惊就系啲红豆太甜盖过奶味,而红豆既软硬度适中,越饮越开滋味,配埋碗鲜虾蟹膏扎肉檬粉真系一流.