2011-11-08
不经不觉,曼联吧已经开咗年半,身为曼联嘅die hard fans,当然要捧场,不过来过几次,都只系饮啤酒,今日都冇例外。记得旧年年中开幕时,仲请咗効力曼联13个年头嘅「神奇队长」白赖仁笠臣(Bryan Robson) 专程来港主持开幕,以正视听,哈哈。当时,香港嘅曼联餐厅,系全亚洲第十间,至今,已经开到第十五间,听闻第十六间,将于我们的祖国---上海开办。一个红魔鬼logo,隐藏系黑色玻璃中,发出红色嘅光芒,好抢眼,好突出,树立系乐道中间。餐厅位于一楼,占全层,地方绝对唔细,地下则占用一个舖位,只得数百呎,辟作精品店,全部都是曼联官方纪念品,有球衣、运动袋、杯、文具等等,选择唔少。沿著楼梯上一楼,就系餐厅嘅位置,第一眼见到嘅,系一张曼联嘅赛车桶櫈,即系球员席𠮶d櫈,话唔定,呢张櫈当年系碧咸(Beckham) 坐过;系隔离嘅墙身,就挂有一件曼联球衣,只可惜呢件并冇曼联球星签名,比较失色。既然系曼联餐厅,当然系以红色为主调,而且并非油乳胶漆,而系包红色玻璃,加上整间餐厅嘅灯光都比较暗,并冇任何主灯,用上大量射灯,格调顿然高咗几班。大致上,全层餐厅可以分为三个部份,系楼梯附近,摆放咗几张c
大致上,全层餐厅可以分为三个部份,系楼梯附近,摆放咗几张coffee table,和一些矮櫈,感觉比较轻松,舒闲;近窗位置,仲放有一部飞标机;系另一边嘅角落,就系曼联嘅威水史---曼联历年荣耀,足足攞咗19次英格兰顶级联赛冠军,仲有4次双料冠军及1998-99年度嘅三冠王,隔离就贴咗几个曼联殿堂级球星,有舒米高(Schmeichel),简东拿(Cantona),杰斯(Giggs),碧咸(Beckham),李奥费廸南(Ferdinand)和朗尼(Rooney),咦,点解冇C朗(Cristiano Ronaldo)嘅?
一望𠮶杯,一定以为好冰冻,因为𠮶杯好似有一层簿簿嘅雾气,但当你一手握著只杯,就会发现,原来唔系雾气,系磨砂玻璃设计,予人一种冻冰冰嘅感觉,俾法国佬呃咗;Kronenbourg 1664嘅杯口比Edelweiss阔,所以泡沫都冇咁厚,哈哈,仲有d生果香味,而且有少少甜嘅感觉,几特别。