2019-12-09
喺美国好红既Red Lobster终于黎港开张,对于我呢个在海边长大既Seafood Lover梗系即刻黎试下啦。餐厅位于名店坊近海傍位,我地星期日就晨早黎都要等1.5小时,好彩留低左电话,差唔多到店员会打番电话你,最后快左等左1小时到。入到去先知原来餐厅都有两层的,不过上层无开,所以下层人山人海架都!睇睇餐牌,价钱算十分抵,而且系英国餐厅,所以份量十足,大家千祈唔好眼阔肚窄,否则就好似我地咁要打包番屋企啦。唔知系唔系新开张,所以好似无收加一服务费,我地自己另外俾左10%到既tips,因为d staff个个都好friendly,自动加水、问你意见、推荐菜式、介绍上菜、讲笑等!Cheese Biscuits这芝士松饼系下菜后免费赠送的。也是必食之一,超松软既口感,而且咸香口味好岩我,芝士同牛油既油粉均匀地混入面团中,正,好想食多几个,不过要留肚食main dishes。Calamari $48此乃最抵食之小食$48,我在香港未食过咁大碟既炸鱿鱼呢!薄薄既炸浆包住白色鲜鱿,系鱿鱼肉身同鱿鱼须都有的,两个部分两种口感,正!记得加鲜柠檬汁,增添味道!Lobster, Shrimp, Crab
Cheese Biscuits
Calamari $48
此乃最抵食之小食$48,我在香港未食过咁大碟既炸鱿鱼呢!
Lobster, Shrimp, Crab Dip$88
唔好以为又系酒吧叫到平平无奇既粟米片,系内有干坤,啖啖鲜味呢!
呢pat酱先系精华,入面白色一丝丝既系蟹肉,面头有龙虾肉,中间有虾肉,三种海中宝贝混合芝士菠菜,用平平无奇脆口粟米片盛著都变得不一样!
Coconut Shrimp$68
呢个夏威夷式椰子虾我不喜欢,虽然虾身上左椰子丝在外层,又有椰子肉dip,但我觉得太甜了。本身炸左既虾浆已经甜,仲要加上个酱,太甜。我还是喜欢咸味的,早知香港口味黄金虾好过!
Sirloin and Lobster Tail $298
呢个价钱通常只食到一块牛扒,而家surf and turf真系超值啦!
西冷扒五成熟烤得恰到好处,仲有个d诱人网纹,肉身带住满油脂香既肥膏,大快朵颐啖啖食下,个peppercorn sauce都好衬!
后来staff帮我地点蜡烛,仲以为咁浪漫,晨咁早就点蜡烛,原来别有用心,系用黎烧住个牛油汁点龙虾肉的!龙虾肉爽甜弹牙,鲜味!
每人一杯cocktail,埋单都系每人$232,很抵食呢,食物服务都好,下次要黎食成只龙虾!