2023-03-22
今日好开心, 可以去食素食自助餐, 百零蚊嘅晚餐, 就可以食到全面嘅营养, 又好味嘅食物。 我钟意食嘅味道 ,系食物嘅原味为主, 而唔系添加嘅调味料, 所以呢度嘅自助餐就啱晒我啦。 首先呢度系全素食 ,90分钟足够喇 。一开始就饮返碗清润嘅汤水, 木瓜红萝卜汤 ,好甜好润, 又够热。 跟住就开始不同颜色嘅营养摄取 。红色, 有红椒 ,红菜头 ,蕃茄。 黄色 ,有鸡蛋 ,鸡蛋都分 炒蛋 ,卤水蛋。 绿色特别多, 有大芥菜, 靓靓菜心, 好嫩嘅窝笋 。紫色当然系茄子 。黑色有冬菇 ,云耳 。橙色 当然系有橙 ,有木瓜。 白色有椰菜花,淮山, 有大量不同嘅豆制品。 吸收唔同嘅营养, 喺植物唔同嘅部分。 例如叶,花, 梗 ,种子, 果实 ,最意外嘅就系呢度竟然有栗子食, 好开心, 食咗好多粒。 最健康嘅食物呢度都有, 例如羽衣甘蓝, 西兰花 ,椰菜花, 番薯 ,南瓜等。 甜品都唔少㗎 ,红豆糕 ,马拉糕, 仲有芝士挞 ,蛋白质 ,纤维, 碳水化合物 ,样样兼备 ,营养齐全 ,颜色鲜艳 ,喺香港食素都可以非常丰富美味。
黄色 ,有鸡蛋 ,鸡蛋都分 炒蛋 ,卤水蛋。
绿色特别多, 有大芥菜,
靓靓菜心, 好嫩嘅窝笋 。紫色当然系茄子 。
黑色有冬菇 ,
云耳 。橙色 当然系有橙 ,
最健康嘅食物呢度都有, 例如羽衣甘蓝,