2022-08-07
难得过海到大坑生日staycation,天色渐暗,系时候出动揾晚餐既好去处。沿路好多铺头都休息了,但行到书局街附近,发现转角有间著左灯既店,出于好奇,就行去望下。店员招揽话里面都有二人枱,最重要冷气开放,凉爽晒!店内颇狭小,雪柜、炉头等都系附近,感觉好有家庭感觉。同店名完全无关系既泰菜、上海菜,仲有热狗,果然够fusion!夏日炎炎都系钟情泰菜,叫左冬荫功汤、炸虾饼、辣椒膏炒蛏子、蒜蓉包,及Pad Thai。冬荫功汤够辣,材料丰富。辣椒膏炒蛏子系出乎意外咁好食,个酱汁系甜辣味,蛏子食得出系新鲜野,净低既汁用蒜蓉包点黎食,超完美既组合。香口既炸虾饼够饱满,有去饮宴食炸蟹钳既感觉。Pad thai反而无想像中咁带甜,但仍然食到罗望子酱既酸味,好开胃,炒得唔油够镬气。食左咁多辣野都嗌左龙眼冰同梳打水清清喉咙,已经太饱了,但系个餐牌仲有太多野想试啊,点算!?
冬荫功汤够辣,材料丰富。
香口既炸虾饼够饱满,有去饮宴食炸蟹钳既感觉。