2022-09-11 780 浏览
平日屋企有叫开莼豚,贵少少但系知道来源嘅猪。中秋翌日,落附近揾食想食拉面,有行货嘅豚X,姓周嘅拉面又无开,试吓呢间打正旗号用本地猪嘅铺头。同细佬嗌咗一个原味一个虾味噌,一碗$68,心谂应该会系细细碟细细块叉烧,不过都唔紧要,呢几日食咗咁多月饼食少啲啲都无问题。上碟时有啲出乎意料地多。面嘅份量大约系200g 多啲,清晰可见麦粉粒,质感有嚼劲,一问之下原来系彩拉面制作。另外配料有4块叉烧,一只溏心蛋,两块紫菜同清爽嘅海藻(特别注明系包括海葵同原条寒天。味道方面,鱼介汤底根据师傅系比较浓嘅沾面汁,饮落去系少少咸而带清甜,喺我哋俾人以为拉面只系得猪骨汤嘅时候简直系一道清泉,而比较幼嘅面条同呢个汤非常之夹。叉烧系好食嘅,有肉味而唔系腥味呢个好重要。喺热辣辣嘅夏天食呢沾面,食完竟然会有种清新同洗涤心灵嘅感觉。一直都好钟意食拉面,由以前中环细铺嘅豚王,去到日本都要食嘅金色不如归,到未开到成行成市嘅面屋一灯,一直都未有呢种纯粹想做好一碗面嘅感觉,你亦都唔会想像到同豚王而家啲师傅可以倾下整碗面背后嘅心机。同老板倾咗几句,佢主动地讲咗呢碗面唔好嘅地方系个汤无咗层油喺面,食到后面会唔够热。$68,对得起呢碗

上碟时有啲出乎意料地多。

$68,对得起呢碗面嘅质数有余。喺香港呢个咁功利嘅地方,附近有写字楼,如果加$30 绝对一啲都无问题。佢嘅质素真系会令好多卖三位数一碗嘅行货拉面铺自愧不如。

当然想食浓味啲嘅,鸡白汤可以去座银,猪骨汤就更多好嘅选择。 😂
原味鱼介沾面
原味鱼介沾面