2019-02-15
@lucycoffeenfood ————————————————————————可能适合对象:#全素蛋糕 #纯素焦糖炒果仁蛋糕甜度(5星最甜):⭐️浓度(5星最浓):⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 纸盒✔️🏷:✔️(另加20蚊)💬:一班店员诗文有礼貌。环境好舒服,虽则地方不大,但系佢哋都唔会夹硬放好多台系入面,绝无沙甸鱼罐感。个日去到,阳光好充足,坐系入面,听住音乐,食住件饼,饮杯咖啡,沈思嘅好地方,Like!🛒:长沙湾 #cakeup_长沙湾站🔘:件装/ 个装 6”(早5日前透过FB or IG或者whatsapp 5508 8318 到订)💰:$48/ $380————————————————————————性价比:中由于系二月,我哋有一个好朋友系全素食人士,所以我哋都开始去搜罗全素蛋糕,可以的话,又预先去试吓,做足准备去订俾一个蛋糕俾好朋友。Lucy 嘅蛋糕,其实系坊间已经好出名,前排亦都好好彩,去到唔洗等位,仲揾到个好位坐。上面都有讲到,整体环境好舒服,不论食客还是店员都好有质素,有人讲嘢嘅,但绝不吵耳。用到自然光照射舖头入面,好舒服!叫咗一杯Long Black(较
可能适合对象:#全素蛋糕 #纯素焦糖炒果仁蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️
浓度(5星最浓):⭐️
🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 纸盒✔️
🏷:✔️(另加20蚊)
🛒:长沙湾 #cakeup_长沙湾站
💰:$48/ $380
————————————————————————
性价比:中
叫咗一杯Long Black(较酸,不过唔系重点,介绍返蛋糕),同埋一件焦糖炒果仁蛋糕。叹叹!蛋糕糕身,软硬度适中。不过始终冇蛋,once一叉完个蛋糕,都未必可以做到好粘身,所以比较上会松散啲(唔似湿沙),但口感唔差。
内里夹杂咗好多nuts,每啖除咗蛋糕,都食到nuts,好足料。Moist嘅程度不弱,唔系干身鞋口。而焦糖淋咗系蛋糕上嘅部分,亦冇话好甜,拿捏得几好。
其实蛋糕本身食落已经唔闷口,因为好有咬口,但再锦上添花系蛋糕面上嘅焦糖果仁,脆口,食得出系新鲜果仁。但唯一败笔系可能焦糖太杰,会几黐牙。不过果仁分量叫唔孤寒,一件蛋糕上都叫有五整粒果仁,几好。
整体唔错,所以,等等啦,迟下我哋会订个全素蛋,等睇个Post,睇下最后订边间啦!
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相机食先 #假日好去处 #cafe #咖啡店