2018-08-07 315 浏览
有朋友介绍左呢间素食自助餐,见佢系商场内地点易去,就同父母一齐去试下。价钱有$148/1hr同$168/1.5hr之分,价钱不算相差太多,就选了1.5小时的,时间多一点吃也轻松一点嘛。进场后发现现改了半自助形式,有一款主菜可选,其他的沙律,年糕,甜品等就在外边自己拿,还有饮品的。餐巾好靓餐具是韩式的铁筷铁饭碗,哈哈。饮品有姜茶,柚子茶,粟米茶等,自己拎了杯冻的粟米茶,淡淡地饮落舒服。素泡菜芝士白灵菇扒是晚主菜有三款,但第一款的汉堡已售完,好受欢迎呢。自己要了呢个白灵菇扒,卖相吸引。扒劲厚,鲜甜爽嫩,劲正呀可惜餐具并没有刀叉,如果唔系当佢锯扒咁样食仲有风味。伴碟有南瓜同泡菜素芝士荷兰大蘑菇铁锅饭阿爸阿妈都拣左要铁锅饭,一只大啡菇,多汁劲重鲜菌味,伴饭有青瓜,粟米,菠菜,大豆芽等,因为系健康素食,完全无油无调味料,纯素呀。个人觉得好味,但如果食开重口味,一定会觉得淡。另外呢,睇落正正常常,原来超多饭,一锅起码有三四碗饭,唔怪得隔离左右都食唔哂啦,食完呢兜饭都试唔到其他野了自己整年糕锅,配料加了点素午餐肉,素香肠,大豆,菠菜,豆卜等,汤底有羽衣甘蓝或粟米豆浆拣,拣了较少见的羽衣甘蓝,青绿色的

餐巾好靓
素泡菜芝士白灵菇扒
扒劲厚,鲜甜爽嫩,劲正呀
可惜餐具并没有刀叉,如果唔系当佢锯扒咁样食仲有风味。
伴碟有南瓜同泡菜
素芝士荷兰大蘑菇铁锅饭

自己整年糕锅,配料加了点素午餐肉,素香肠,大豆,菠菜,豆卜等,汤底有羽衣甘蓝或粟米豆浆拣,拣了较少见的羽衣甘蓝,青绿色的汤底确实不太好看
但劲香蔬菜味,几好饮㖞,不要被外观吓怕

沙律有好多款,仲有好多配料自行添加,拎左呢几款小食试试,南瓜香甜有咬口,青瓜爽口,很面个旧系咩呢?系大蕉来的,硬硬地又香甜。
一定要试呢款蚝仔紫菜汤,极鲜味
一饮就停唔到口,饮有三大碗
记得舅父讲过佛祖话蚝系素食,原来韩国都系?

食饱饱又食下甜品,蛋挞微甜但凉左就一般啦,朱古力挞系用好苦嘅黑朱古力,正呀
仲有芝士味强烈,香滑软绵的芝士蛋糕,必食推介

食物是好食的,但个人觉得较适合一向茹素人仕,零味精,调味清淡,不像中式素菜般口斋心不斋,没有伪装成肉类的调味或外观,简简单单来吃一顿蔬菜吧
2018-08-01