2021-07-30
近年间唔中就会想食吓素,最近见到好多人嚟打卡嘅素食Cafe「斋啡」。小编呢年都转咗燕麦奶同豆奶呢类植物奶,都会想试下出面嘅植物奶咖啡☕~所以约咗朋友仔嚟一齐食个 Lunch。环境方面🪑呢度装修风格系特出嘅「木」系同大地色,包括枱櫈设计用心,除咗有bar枱位,亦有个小窗枱位超级Igable,而且店内有充足嘅自然光线☀️,食素都食得好舒服🧚另外都有个木系小千秋俾大家打上影相,突出嘅日系小清新嘅文青感,影相好似点影都靓🥯芫荽紫菜肉松bagel $118食物方面,小编作为半个芫茜控冒险一试呢个「芫荽紫菜肉松bagel 」一嚟到真系哗咗声,睇落菜同芫茜都好澎湃🥬🥬竹炭bagel超巨型,口感系实在稍微偏硬咗啲,唔会似空气包,加埋甜酸酱,口感丰富,啲菜好爽口,紫菜味比竹炭味突出。不过生芫茜/生啪成串芫茜嘅味道比较强烈,未必个个都可以都接受,而且味道都易比较抢,个人觉得如果可整碎做一个芫茜酱可能会好啲。越式鸡肉法包 $138鸡肉其实都系素鸡肉嚟嘅,炸完再配甜酸酱又几似,虽然质感上冇真鸡肉咁滑,但味道都几相似,而冄加埋菜同萝卜丝真系好FRESHHH好清新。🍃加埋法包好有咬口但唔会太韧,而同样地呢个同BAg
环境方面🪑
🥯芫荽紫菜肉松bagel $118
越式鸡肉法包 $138
鸡肉其实都系素鸡肉嚟嘅,炸完再配甜酸酱又几似,虽然质感上冇真鸡肉咁滑,但味道都几相似,而冄加埋菜同萝卜丝真系好FRESHHH好清新。🍃加埋法包好有咬口但唔会太韧,而同样地呢个同BAgel一样份量超劲🌟不过要稍微改善系跟餐沙律同包嘅菜同调味相似度有 85%,食落就变咗好似食返包入面啲菜咁,所以大家拣呢个包可以拣另一份starter会好啲
红丝绒蛋糕 $54
原来呢两款蛋糕口感同平时海线蛋糕唔同,食落实在湿润啲,有啲似平时食嘅brownie,虽然同想像唔同,不过味道带有淡淡嘅酸味,食落几特别。
抹茶红豆蛋糕🍵$54
Cafe 用咗日本抹茶和福冈红豆蓉,质感比红丝绒略觉松散啲,食落比较似松饼嘅概念,红豆蓉配绿茶夹都几好,红豆好似比茶味再突出少少。
Pineapple Coffe Soda $52
呢款系餐厅新推出嘅饮品,好啱夏天又热又焗嘅天气,饮杯冻梳打爽一爽,菠萝好香,但个浓度啱啱好唔会太酸太甜,都唔会影响本身咖啡本身嘅味道,估唔到加埋一齐都几夹,系意料之外嘅味道😆
Iced Cappaccino $50
✨✨✨✨呢个系小编推介,虽然价钱系贵咗少少,不过用咗纯素嘅Oat Milk🥛,仲系我好钟意嘅Califia Farms嘅Barista Blend!!! 呢只牌子嘅Oat Milk超好饮又幼滑🥰🤩加埋咖啡好好饮,唔会太酸,而且唔太涩,啱啱好。
整体嚟讲,饮品吸引都有水准,食物虽然味道清新,不过除咗打卡able,味道上嘅配搭可以变化多啲就更好