2024-02-01
街外食肆实在多肉及油腻,不论系双𩠌抑或fancy restaurant都好,难以揾到好食既素食,于是就同个朋友仔黎到#天悠蔬食 清下肠胃。环境少女心主题餐厅,除左天花挂著可爱的热气球,仲播放着纯音乐,非常放松。晚市套餐前菜会有麻酱沙姜豆丝粉皮,粉皮笔直顺滑,沾点麻酱,胃口大增!同埋日本黑豆亚塔子黑木耳,味道酸酸甜甜!白松露椰菜花忌廉浓汤非常浓郁嘅忌廉汤,用咗好多菇菌打成蓉,清甜充满香菇味。猴头菇竹笙黄耳雪莲子炖汤无肉嘅炖汤,炖汤饮落有少少药材香,浓得黎唔会觉得系味精汤。素腊肠猴菇花菇煲仔饭卖相好吸引,火喉啱啱好,当中素腊肠同冬菇不会焗到好干,咬到汁出黎。米饭干身,而精髓就系食到热辣辣嘅饭焦,非常香脆。和风照烧汁素鳗鱼薄饼鳗鱼即使系,素质感几似真的,主要用紫菜同埋淮山蓉制作,薄饼有厚厚既芝士配照烧汁,有日系pizza既感觉。饮品雪梨青柠芦荟冰茶(冻)咸柑橘蜜(热)两杯饮品都不过不失,咸柑橘无死甜,唔错!!甜品椰香紫薯千层糕玫瑰荔枝乳酪蛋糕总结,呢间餐厅一改我对素食死闷嘅印象,素菜都可以做到fine din既模样,仲要咁好食!
晚市套餐
白松露椰菜花忌廉浓汤
非常浓郁嘅忌廉汤,用咗好多菇菌打成蓉,清甜充满香菇味。
猴头菇竹笙黄耳雪莲子炖汤
无肉嘅炖汤,炖汤饮落有少少药材香,浓得黎唔会觉得系味精汤。
素腊肠猴菇花菇煲仔饭
和风照烧汁素鳗鱼薄饼
饮品
雪梨青柠芦荟冰茶(冻)
咸柑橘蜜(热)
两杯饮品都不过不失,咸柑橘无死甜,唔错!!
甜品
椰香紫薯千层糕