2021-06-10
原来素食可以有咁多选择我已经好耐冇食过素,开始唔记得除咗菜同菇类制品之外有乜嘢系素蘑菇汤 佢唔似平时西餐嘅蘑菇汤咁忌廉味,而且饮得出真系有菇粒头盘海珊瑚藜麦沙律第一次食呢个沙律,原来藜麦系咁特别,健康得来原来我食得到。海珊瑚嘅份量都比得几多,几得意。个沙律汁仲可以拣黑醋或者胡麻酱,事关话明要自己食素就系健康啲,所以唔想食胡麻酱咁肥🤭杂锦天妇罗朋友话虾唔系素,真系佢讲我先知。但系佢个拼盘系有茄子冬菇同埋仿虾。个虾嘅样真系俾佢呃到,原来系蒟蒻,咬口好好而且味道都唔错。主菜香烤粟米田园沙律佢呢个沙律用埋个靓靓嘅盘装,成个碟真系好田园,再加上佢用咗橙同苹果去摆盆,见到都觉得心情开心啲。佢啲粟米切到细细条,上面有调味粉,开头有少少怕会辣,原来佢啲调味粉系BBQ 味,一啲都唔辣。食落去仲有啲似平时嘅猪肋骨味道,我叫佢伪猪😎咖喱杂菜农夫包又系我最爱食嘅包,成日都见到餐牌有包就会叫,希望朋友唔好俾我激死。佢入面有好多种唔同嘅瓜同埋薯仔。仲有两条粟米芯,我仲记得朋友话食粟米芯会屙粟米芯🤣啲咖喱唔辣,仲几香。热玫瑰杞子圆肉黑糖茶饮完热野我觉得自己全餐都好健康,呢啲嘢平时我系唔会饮,有玫瑰有杞子又圆肉。但冇
蘑菇汤
佢唔似平时西餐嘅蘑菇汤咁忌廉味,而且饮得出真系有菇粒
头盘
海珊瑚藜麦沙律
杂锦天妇罗
主菜
香烤粟米田园沙律
咖喱杂菜农夫包
热玫瑰杞子圆肉黑糖茶
饮完热野我觉得自己全餐都好健康,呢啲嘢平时我系唔会饮,有玫瑰有杞子又圆肉。但冇谂过佢又真系几唔错,饮完真系觉得自己健康咗。(自我感觉良好)
冻柠檬百香果蜜
朋友表示好热一定要饮冻野🤣
佢啲百香果唔会好甜,唔错唔错
佢呢度一个餐$168,感觉就好似系平时人哋减肥168咁样🤣🤣
令我刮目相看原来素食唔单单系用菇同埋菜去做。