2018-06-15 200 浏览
近年食素嘅人越嚟越多, 就连将军澳呢一个饮食沙漠都终于开咗一间素食店,虽然价钱比较贵,但起码都为食素嘅人提供多一个选择。每个套餐都可以加18蚊,选择要汤定系要沙律,我拣咗要沙律。呢个沙律睇落都几丰富,几大个,材料都几多,有火箭菜 生菜之外,亦都有番茄萝卜 等, 颜色上都好丰富,再加上黑醋汁,非常开胃。 另外呢一个系 黑椒汁配炸菇菌意粉,因为炸完啲菇嘅质地,就吸晒啲酱汁,食落好似肉咁,所以 都几惹味,尤其是啱啲初初尝试食素嘅人,就好似我呢种嘅食肉怪咁。而呢一个系佢哋新出嘅小食,系一个素牛柳粒嚟嘅, 配上芝麻葱花同埋一啲烧汁 ,感觉唔太似食素,因为系一啲豆类制品,同埋啲酱汁咁 ,但系又唔会好似食肉咁 ,个感觉几特别。今餐饭嘅主角就系佢,素嘅海南鸡饭,望落去都几以假乱真假,尤其是个黄姜饭非常之香, 拍得住平时食海南鸡嘅油饭。不过素鸡就唔算好似肉啦,因为佢冇汁嘅关系 ,个样就真系几似鸡嘅 ,不过食落口就比较淡,建议点埋佢嘅辣酱,或者黑酱油,捞埋啲饭一齐食,咁会比较好。