2023-10-04
TreeHouse 我同朋友去咗铜锣湾时代广场行街后,去附近揾午餐食,就见到这间素食餐厅,这间餐厅门口有个餐牌,见到素食物的种类又多又吸引,价钱亦合理,就入去食吓啦。这间餐厅叫TreeHouse,位于铜锣湾霎东街7号地舖,距离时代广场约1分钟,餐厅内环境整体几舒服,里面木色高桌,坐落都唔错。另外餐厅设有两个回收箱,去鼓励顾客自己去收拾餐具,将全部餐具包括纸餐盒都可以回收,够哂环保。还有门面有大大个写住TreeHouse牌,令人容易见到。TreeHouse真是很多选择嘅素菜,有大饼、有汉堡包、有沙律、有披萨、有素汤、有甜品及饮品。重要是每一道嘅菜式都有很多不同配料,令到每个素菜都有不同嘅味道。最先叫Tundra Burgers食,这个汉堡包用酵母面包、烤南瓜、谷物馅饼、泡椒、莴苣、番茄、红葱头和香草酱,主要系个汉堡包好惹味,因个素肉饼煎得香脆可口,食完成个汉堡包都够晒饱,而且唔会感觉肥腻,价钱亦算亲民。沙律碗就选咗Cedar,有酪梨、高丽菜、烤南瓜、腌红洋葱同墨西哥辣椒酱,沙律菜好够新鲜,啲菜切得又唔细份,啲菜瓜好有天然菜瓜甜味,加上芝蔴酱,令口感好丰富,加上今日例汤系南瓜汤,个汤底非常
沙律碗就选咗Cedar,有酪梨、高丽菜、烤南瓜、腌红洋葱同墨西哥辣椒酱,沙律菜好够新鲜,啲菜切得又唔细份,啲菜瓜好有天然菜瓜甜味,加上芝蔴酱,令口感好丰富,加上今日例汤系南瓜汤,个汤底非常之重南瓜味,味道好甜美,好配合食完汉堡包和沙律碗后饮这个汤。
另外加咗一个甜品澳洲坚果巧克力饼干,Macadamia Chocolate Chip Cookies,佢系用原糖、椰子油、面粉、巧克力片、豆浆来整嘅,天然同健康啲,味道香又唔系好甜,全素冇奶同蛋嘅成份。仲叫咗杯 Iced Organic Coffee饮,唔错几啱我口味,杯咖啡唔太苦亦唔太酸。
这一间素食餐厅真系好适合素食者,我哋离开的时候可以吃得很饱。真系当需要素食时,这间餐厅真是好好选择来食。