2024-02-10
今次介绍嘅「烧肉 LIKE」植物肉餐,其实都唔新㗎喇,但真汉子拖咗咁耐终于都试到喇。😆印象中佢哋嘅供应唔太固定,所以先打电话问比较稳阵(餐牌本身都冇印到植物肉餐)。Next 牛五花 & Next 横隔膜肉 (共 100g)套餐 $78,包几片生菜,沙律,白饭(细中大同价)。加钱可转其他选项,唔包饮品。🙂未食过嘅我见到果几片肉,第一印象系觉得好食极有限,但烧热咗放入口,真系觉得好正,尤其烧到㶶㶶地,入口热到辣亲条脷嘅感觉真系好爽(okay 我知食㶶嘢冇益 😂😂)。肉其实系远睇似,近睇就似一块腐皮。块肉腌得好好味,所以烧热咗食系超惹味。值得一赞白饭系冻冻哋,唔系曲线,但食咗一块热嘢再加啖冻冻哋嘅白饭,真系 perfect 池。🤩酱汁我就试咗胡麻酱同辣味噌酱,胡麻酱冇咩惊喜,但辣味噌酱同呢个 Next 植物肉我觉得好夹,好好食呀。😋一路烧肉一路食觉得几好玩,想 kill time 可以逐块烧,心急想食就掉哂落炉度再慢慢管理 😅。本来谂住几十蚊试下嘅我,因为觉得好好食,所以都 encore 咗份 Next 横隔膜肉,不过话时话,无论视觉上定味觉上,完全唔觉牛五花同横隔膜肉有咩分别,有冇食过又分
一路烧肉一路食觉得几好玩,想 kill time 可以逐块烧,心急想食就掉哂落炉度再慢慢管理 😅。本来谂住几十蚊试下嘅我,因为觉得好好食,所以都 encore 咗份 Next 横隔膜肉,不过话时话,无论视觉上定味觉上,完全唔觉牛五花同横隔膜肉有咩分别,有冇食过又分得到嘅高手可以分享吓?😜
落单系自助 QR code, 而且系即时用电子支付比埋钱,不过佢支援大部份主要嘅系统例如 PayMe,支付宝同八达通,所以都好方便。☺️
有咗呢个植物肉餐,素友都可以重拾 BBQ 嘅乐趣,而且唔使约朋友可以随时食,太伟大 🥰。不过当然现场 99.9% 嘅客人都系食紧真肉,相信未必所有素友都可以接受到㗎。🥹🥹