2023-08-09
唔计前菜,真系好小食冻(扮生)嘅素菜。素菜嘅领域,真系无穷无尽。 🍖芒果香酥豆腐,哩𠮶系热菜黎既。软滑既豆腐,外皮炸得酥脆,好多时素菜都系配上唔同既酱汁以点聚味道,芒果汁再加啲新鲜芒果,真系好醒胃,配合得宜。 🍖✨️什锦寿司,就系哩个扮生既寿司。佢本身嘅颜色同形状造得同三文鱼,吞拿鱼,同埋白身鱼好似。三文鱼仲有油脂既条纹,滑身嘅口感,好似真系食紧鱼生咁。其实系蒟蒻嚟嘅。虽然好多人知,但对于我黎讲仲系大乡里出城。 🍖✨️炒羊肚菌野菜花饭,个饭炒得好香,唔知系咪仲有芝士味,牛肚菌好配合个饭同芝士,增加左咀嚼的口感。又系另一个大乡理,一直揾唔倒饭入边有椰菜花,原来个饭就系椰菜花。质感有啲似意大利饭,健康又可以减少碳水化合物。 🍺个汤都系羊肚菌汤,鲜甜,一如其他只斋菜馆,汤水唔驶加肉都特别好味,应该系因为有大量蔬菜。