2021-06-25 220 浏览
今日黎到荃景围探朋友,听佢地介绍左港安医院嘅素食餐厅,🤔我都系第一次系医院食素食😂,我本身比较抗拒食素,觉得d 菜式应该都系差不多,都系以蔬菜豆为主,估唔到试左一次之后会爱上左佢❤️😋价钱又抵 d 野好有水准!我有上网search 过呢间餐厅,发现佢地厨师都好劲😂都系由高级西餐嘅厨师主理,水平都好高!🤩餐厅嘅环境舒服干净,较为阔落,以传统夹𩠌嘅方式拣𩠌,除左可以拣自己想食嘅野之外,仲可以拣埋份量!咁就唔惊浪费食物啦!🤣而每个饭都可以配汤/糖水!好抵!今日嘅菜式有:😼1. 粉丝炒萝卜金菇🍄粉丝唔会过腍,好少会加埋金针菇一齐炒🍄,但系加左一条条红萝卜丝同埋金菇,更加有咬口😋,而且萝卜带少少甜味,好特别!🤩2. 素威灵顿牛柳🍖最有惊喜系呢款!平时系出面食无$300都食唔到,听厨房姐姐讲呢款唔系成日有,😚我梗系即刻试左先啦!酥皮好脆,唔会好硬,入面有d 菠菜围住块牛柳,而牛肉系用薯蓉整成,再煎过,所以比较想口,真系有d 牛肉嘅感觉,而菠菜中和左酥皮嘅油腻,而且价钱好抵!值得一试!😍3. 薯仔球🥔用薯蓉整嘅炸球,入面好似加左少少忌廉,所以会有少少酸,唔会咁dry🤩🥳整体唔会好硬,比较软身。4. 蒜

今日嘅菜式有:😼
1. 粉丝炒萝卜金菇🍄

2. 素威灵顿牛柳🍖

3. 薯仔球🥔

4. 蒜芯灯笼椒炒素肉🌶
呢款菜式甜甜地,加埋蒜芯同埋灯笼椒,健康upupup!除左素肉,入面加左d 菇丝,令口感更加丰富!😆

5.紫菜蒸水蛋🥚
第一次食紫菜蒸水蛋😂我以为会好奇怪,但系口感几得意,比起普通蒸水蛋有多d 层次,未试过嘅你可以试下!

汤水:🥣
紫菜豆腐汤
因为餐厅系素餐厅,所以我地可以从豆类同蛋类吸取蛋白质,所以系汤入面会加入豆腐,营养闲均衡!😚饮得出汤水无落味精,味道清甜,配𩠌菜一楼!听讲入面d 糖水都好吸引!下次有机会可以再试!😆

出面仲有空中花园!大家可以选择系出面食!都好舒服ga!今次系一个好好嘅体验!其实素食都有好多款式!大家不妨可以试下!健康又好食😋
2021-06-08