2015-08-05 2161 浏览
今日系观塘行街街行到天都黑又要揾野食,揾间就近又未食过既。之前都听朋友讲过系观塘工业区新开素食餐厅价钱适宜,份量又十足,唔好以为听到系工业区就好远,其实系个大型商场大概行十至十五分钟就到。食素?我初头听到都以为又系素鸡素鸭炒个面咁,点知其实去到又好西式化,可以话系新式素食餐厅。离远都望到,闪闪下既门面,三楼就系一心素食。入到入面晚上七点半左右,人客都多,不过唔洗等位,原因系入面非常之大,差唔多有成二千几呎。系e+正直夏天坐低真系好似天堂咁,冷气开得好足。座位唔差好叹好舒服,坐低之后服务员好快就来服务我地。个餐牌有好多野拣,最后我地叫左个两人餐。首先好快咁就上左个汤,其实有红汤白汤拣,我地就叫左黑松露忌廉汤,入面有一粒粒黑松露,而且反起黎好香既菇味。除左汤仲有一个冷面前菜,有wasabi调味,入口清新,面好弹牙。食完面仲有个餐包,个包食得出仲系新鲜,无话晚上去食而变左味。入面有卤水蛋,菇,豆干,萝白,豆腐,全部材料都好够卤水味。值得一提系豆干豆腐,豆味浓郁,而且又有口感,一d都冇煮左好耐淋晒既感觉。西兰花够新鲜够嫩口,一d都唔老。唔好以为酥炸好油腻,其实食到最尾只碟一滴油都无。炸完既菇完

离远都望到,闪闪下既门面,三楼就系一心素食。
个餐牌有好多野拣,最后我地叫左个两人餐。
黑松露忌廉汤+冷面+餐包
卤煮拼盘
酥炸三拼鲜菇
唔好以为酥炸好油腻,其实食到最尾只碟一滴油都无。炸完既菇完全保留住菇既香菇味,而且咬开之后入面竟然仲有菇本身既水份系入面。非常惊讶既系碟无油之外,系连食入口,明明个口食到脆卜卜,但又无油腻既感觉。
香炸素蟮
又系炸物,今次呢个系香炸素蟮。入面主要系蘑菇,口味鲜香。把菇剪成鳝鱼既样,炸至外脆内软,而且酥松脆香,。炸粉唔厚岩岩好。加上配汁,口感相当满足。
黑松露煮素扒焗炒饭
话明素扒紧系要食个扒先,一食个扒完完全全唔感觉到食紧素,因为无论系口感同味道方面都系正正式式俾我觉得佢系一块肉,但系绝对无一d假肉既感觉。另外个炒饭系由唔同既菇类同黑松露炒成,再加上芝士焗成。芝士焗得d炒饭好黏好脆一d都唔济,焗芝士香味配合香菇味,直头食完一啖又一啖停唔到口。而且碟饭份量好够,岩晒胃口好既人士食。
鲜榨姜柠苹果汁+鲜榨柠蜜雪梨汁
食饱饱,叫野饮,加$9就可以叫个特饮。我地叫左一个苹果汁,一个雪梨汁。真系即叫即做,饮品入面富有打碎果肉系到,果味浓郁而且新鲜。

整体而言,一心素食系一间新派素食店,入面素食既款式一d都唔守旧,而且食材新鲜,环境舒服,值得一尝,再尝。

黑松露忌廉汤+冷面+餐包
卤煮拼盘