2020-01-06
威灵顿街食肆林立,素食店都有两间(MANA同心斋),依家仲多左李好纯。如果要形容依度既set lunch,我会话佢系高级三𩠌饭。普通既家常菜用啲靓靓既碟上菜就将家常菜升华左去一个新既境界。加上铺头入面空间感足,唔似得一般餐厅用尽每一寸空间,坐得好舒服。讲返啲野食先,个汤完全系木瓜雪耳汤既咸版,清清甜甜,几滋润。个羽衣甘蓝饭几有惊喜,睇落去系普通菜饭,但食果阵就有羽衣甘蓝果阵独特既香味。除左羽衣甘蓝饭仲可以拣准山面同五谷饭,下次要试埋先得。琵琶豆腐大部分都会落蛋做,但依度既琵琶豆腐竟然系vegan冇蛋既!其实我未食过琵琶豆腐,所以唔识分有蛋同冇蛋既分别,不过就都几好食。咕噜菠萝炒鲜竹个咕噜汁好够味,加埋上面一粒粒唔知系乜但脆脆地几得意,鲜竹就韧韧地几有咬口,有少少模仿到食肉个texture。依个金菇炒西兰花就比较普通,同屋企煮果啲差唔多,如果下次黎会试麻婆茄子,应该会惹味好多。李好纯非常之vegan-friendly,个menu清楚mark哂不含五辛/不含奶/不含蛋/不含麸质/纯素,而且仲要大部分dish都系纯素,真系好正。喺附近返工既素食朋友仔可以多啲黎帮衬呀!