2020-12-15
自从成为vegan之后,身边既朋友结婚时都会好主动咁帮我安排素食,婚礼完左后都会再确认我系咪有野食,真心觉得好幸福。本身搞婚礼已经好多野搞,加上疫情,婚期一拖再拖,喺安排座位同流程都多左好多变数,喺依个时候都仲记挂住我有冇野食,真系好感动。今次朋友既婚礼喺中环The Murray入面既Popinjays举行。酒店都好贴心,除左提供酒精搓手液,仲有lotion可以比客人滋润下对手。去到餐厅都一再提醒除左食野之外都要戴口罩,确保大家既安全。观礼之后可以就坐食野。每一枱都分隔开一段距离,保持social distancing。坐低左之后职员就即刻黎确认我系食素既,之后好快就上菜喇。先黎既系Garden Salad,有多款沙律菜、樱桃萝卜同牛油果,酱汁方面就落左意大利香醋,系一道简简单单既开胃菜。上汤之前职员再确认我系要走奶同芝士,之后就送上左依碗Creamless Roasted Tomato Soup。个汤本来配左芝士同炸面包粒,走左芝士就得返蕃茄。汤系用蕃茄熬成既浓汤,加埋sun dried tomato,就另到个汤多左啲层次感。不过我唔小心一啖食哂成粒sun dried tomato,
上汤之前职员再确认我系要走奶同芝士,之后就送上左依碗Creamless Roasted Tomato Soup。个汤本来配左芝士同炸面包粒,走左芝士就得返蕃茄。汤系用蕃茄熬成既浓汤,加埋sun dried tomato,就另到个汤多左啲层次感。不过我唔小心一啖食哂成粒sun dried tomato,阵咸味同酸味浓到讲唔到野,建议大家分开几啖同埋连汤一齐品尝会好啲。
主菜系Portobello Mushroom Panini,馅料包括大啡菇、羽衣甘蓝、车厘茄同洋蒽。本身个羽衣甘蓝系有cream,同埋会落Comté cheese,veganis左之后就变左做个咖喱酱,都几特别㖞,仲冇cream同芝士咁漏添。薯条有浓郁既黑松露香,其他唔系食素既朋友都比佢吸引到。主菜既份量太大,一个人绝对食唔哂。
比较可惜系冇甜品,如果有啲vegan cake或者pudding作结就更好。疫情持续左成年,好多人既婚礼已经一再延期,而部分餐厅只准改期一次,有啲甚至唔比改期,令到新人要硬住头皮去解决问题。依段期间结婚既人都辛苦喇,希望大家经历完依个挑战后,感情会更加坚固。