2021-02-26 791 浏览
成年冇去过旅行,已经唔记得左去旅行系咩感觉...难得放假就搭船当搭飞机,去愉景湾当去左外国。成个愉景湾差唔多9成都系外国人,都有去左外国既感觉既...一场黎到,一定要去Hemingway's By The Bay食餐好!Hemingway's既老板因为关注海洋生态,喺几年前将餐厅摇身一边成为素食餐厅,过左排仲go埋vegan,连蛋奶都冇,做得好彻底。Hemingway's啲野食好大份,叫两个main都惊会食唔哂。点知叫pizza果阵店员话餐厅冇哂13吋既pizza dough,得返9吋既pizza dough,问我地介唔介意。咁我地当然唔介意啦,唔洗担心食唔哂,仲可以按量收平啲,一举两得。菠菜芝士薄饼 Spinach & Feta Pizza用料够哂多,铺满哂成个pizza。饼底系薄批,冇厚批咁滞。啲菠菜同蕃茄够哂fresh,加埋两款daiya素芝士,夹得几好。除左pizza同burger,依度都有啲东南亚菜式。槟城喇沙 Penang Laksa够哂大碗,而且有好多材料,有豆卜、素肉丸、素火腿同菜心。喇沙汤底有好少辣味,如果再辣啲会惹味啲。Hemingway's既Drink Menu都

Hemingway's既Drink Menu都几多野拣,虽然唔太好酒,但都叫杯Mango Mojito试下啦。值得一赞系佢地连酒都有做哂research,mark埋边啲酒系vegan。可能有人会问,点解酒会唔系素,又冇肉。其实系滤酒既过程,有啲生产商会用到鱼胶或者明胶,但其实依家都有readily available既植物性澄清剂,令到酒可以100% vegan。

之前黎果阵食够指定金额可以换船飞返中环,但唔知系个计划stop左定系唔applicable to weekdays,我地去到个换领站发现佢系闩左门既...大家黎之前记得check清楚。