2020-12-10
几年前黎过一次神经喂饲,果阵坐左喺阁楼既塌塌米,有少少似去左日本旅行既感觉。当时食左一个铺满左好多色彩縯纷既食用花既Toast,印象好深刻。最近听朋友讲佢地有出素食,咁啱经过就入去试下。晚市唔算多人,唔洗等位。Menu上面既食物种类唔多,其中一个系素食。黎之前上Openrice睇左个menu,lunch time既杂菌豆腐饭系$75,晚市多左个汤就要$98,一个汤收多$23,都几贵。味噌汤味道非常淡,得两三旧豆腐,海带都冇,诚意欠奉。豆腐杂菌饭既饭同𩠌系分开上,𩠌既汁非常咸。个餐牌写住佢地既味道系偏淡,但个汁真系好咸,就算捞埋饭一齐食都仲系好咸,最后要撇左啲汁黎食先搞得掂。个豆腐唔系盒装豆腐,系街市豆腐档卖果款,唔知系咪处理得唔好,一食落口就有好大阵石膏粉味,食完个口入面会觉得唔舒服果种。Overall个饭唔多okay....牛油果青苹果沙冰不过不失,其实都只系将啲水果blend好整个smoothie,有个blender就做到,冇乜特别。后来听人讲餐厅换左个厨,所以食物质素差左。希望佢地可以检讨下,重拾以往既水准。