2018-06-29
利宝阁,听朋友仔讲历史悠久,仲上埋市,讲到咁劲但我又从未食过佢嘅食物,一于聚旧同时品尝下中菜。铜锣湾食肆林立,近年利舞台又开左唔少新餐厅,其实竞争相当大。一间餐厅如何在竞争大的环境中找到懂得欣赏美食的知音食客都几重要。利舞台21楼,平时唔会特登上黎。难得今晚陪朋友,即管试试。入座时由于时间尚早,几乎包场。酒楼装修几富丽堂煌,环境舒服,坐得几舒适。拎住个花花茶杯,叹杯香片茶,几咁Relax!酒楼贵气十足,咪以为只系得鲍参翅肚食呀,有平民食品架。谷饲豚肉叉烧饭~我见出面D䢂口几张poster卖呢个叉烧饭,睇落不错。厚切叉烧,肥美爽口,肉香不错,稍为㶶边更佳。刺穿太阳蛋的蛋黄捞饭,再配少少甜鼓油,正好多!谷饲豚肉叉烧饭配原盅佛跳墙($188),佛跳墙嘅我黎讲系几吸引架。迷你佛跳墙保留了经典佛跳墙的珍贵食材,原只小鲍鱼、厚身花胶、排翅、海参。汤底以鸡肉、瘦肉、金华火腿清炖而成。入口唔油腻,浓郁嘅汤,包含海味的精华。细心地另上鲍鱼汁配原只鲍鱼黎食。来一个龙趸两味~($328)翡翠炒斑球,龙趸够滑,但略为干身和重味,配埋西兰花,平衡番个味觉。古法蒸龙趸头腩,味道刚刚好之余,鱼肉嫩滑。原来古法即系用
利舞台21楼,平时唔会特登上黎。难得今晚陪朋友,即管试试。
酒楼贵气十足,咪以为只系得鲍参翅肚食呀,有平民食品架。
原盅佛跳墙
来一个龙趸两味~($328)
古法蒸龙趸头腩
朋友仔仲担心唔够食,所以叫左2碟鱼,最后系非常饱肚架。
特别一提,酒楼招待服务非常好,服务员不时细心斟茶及换碟,非常欣赏!
食物质素整体不错,算系细作,但价钱不算平,性价比一般。