2022-08-16
餐厅:柏 (尖沙咀)地址:尖沙咀亚士厘道22号好利时大厦地舖尖沙咀亚士厘道呢间日式居酒屋餐厅——柏 @kashiwahk 开咗大概九个月🏮,入到餐厅有一份好舒适宁静嘅感觉🍃,彷佛系柏树之下听住潺潺流水声,仲安排我哋坐有竹帘隔住嘅日式包厢,咁嘅环境食住令人好怀念嘅日本美食真喺一流🇯🇵佢哋每日有唔同嘅日本飞机货🛫,主打各样时令海鲜🦐,串烧嘅用料仲唔马虎,唔少都喺日本返货或者餐厅大厨自己亲手去整,相当有心思💕平日嘅晚市过咗嚟食呢个御膳二人前,唔使自己烦谂食咩,就好似Omakase咁,有沙律🥗、刺身、串烧、季节料理、寿司🍣、鲷鱼汤同甜品,两个人先$980加一,平过好多出面日式寿司店食到嘅Omakase😍✝️精选沙律用咗手拆毛蟹蟹肉🦀、嫩豆腐、沙律菜、蟹籽、蕃茄仔整成蟹肉豆腐沙律🥗,加上胡麻酱,简单嘅沙律因为毛蟹蟹肉而顿时变得高级好食😋✝️时令刺身3点时令刺身相当新鲜,喺啱啱飞机返货嘅巨人八爪鱼🐙、油甘鱼同深海池鱼。特别推介赤红色边边加上雪白鱼肉嘅巨人八爪鱼,一片有成半只手掌咁大🖐️,味道虽然清淡,但口感爽脆弹牙,非常有咬口,肉汁仲好多又够清甜💦✝️串烧 5点串烧有牛舌👅、鸡腿肉🐓、鸡肾、手羽先同芦笋,
地址:尖沙咀亚士厘道22号好利时大厦地舖
✝️精选沙律
✝️时令刺身3点
时令刺身相当新鲜,喺啱啱飞机返货嘅巨人八爪鱼🐙、油甘鱼同深海池鱼。 特别推介赤红色边边加上雪白鱼肉嘅巨人八爪鱼,一片有成半只手掌咁大🖐️,味道虽然清淡,但口感爽脆弹牙,非常有咬口,肉汁仲好多又够清甜💦
✝️串烧 5点
串烧有牛舌👅、鸡腿肉🐓、鸡肾、手羽先同芦笋,啱啱新鲜热辣烧起🔥。 烧到微微焦脆嘅牛舌边边,配上爽弹柔嫩嘅舌芯,阵阵牛香随住咬落去飘散喺口腔嘅每一个角落🤤;手羽先有两串,将原只鸡翼拆件再串入竹签里面,食都食得方便好多,食落鸡皮薄脆有鸡嘅脂油香🐔,肉质嫩滑多汁,带有阵阵黑椒同椒盐香☺️
✝️季节料理
是日季节料理喺野菌蒜蓉牛油炒带子,将原只日本带子切片,用冬菇🍄、野菌、洋葱🧅、芦笋配料炒香,加上蒜蓉、牛油🧈、黑椒等香料调味,带子炒得好软嫩唔似平时一丝丝爽弹嘅感觉,味道咸香惹味
✝️寿司8贯
寿司有深海池鱼、金目鲷、三文鱼、大拖罗、依左目、赤贝、元贝同真鲷,望落卖相一般不过食落令我刮目相看🤩。特别喺饱满香甜嘅元贝; 加咗姜花、有清鲜弹牙肉质嘅依佐目;同埋脂香味重嘅大拖罗。不过二人套餐两个人除非真系每件一人食半旧,如果唔系都几难试匀每一款 寿司🤪
✝️鲷鱼汤
呢个鲷鱼汤喺Kashiwa嘅热卖料理之一⭐️,点解咁受欢迎?打开汤盖就闻到鲜甜鱼香🐟,加咗豆腐粒同香葱系汤里面,奶滑口感Double Up👍,最重要滑得嚟充满浓郁鲜鱼香,完全无任何腥味👏
✝️甜品
最后嘅甜品喺豆腐雪糕🍨,绵滑嘅口感配上细腻香甜嘅豆腐香,为呢个御膳二人前写上甜蜜句号🥰
✝️大船渡岩蚝 $88
套餐之外另外叫咗个时令大船渡岩蚝🦪,见到肥美饱满嘅蚝肉,未食都知道好味😆,入口即溶而且Creamy有丰富海水香🌊,非食不可👻