2016-05-09 715 浏览
西餐食得多,私房菜西餐咁大个女真系未试过,朋友话早排睇面书见佢班朋友去左间喺尖沙咀的私房菜庆祝生日,食物卖相好得,经佢探一探口风,我地都快手book 左枱。 去到门口揾左好耐,都见唔到间餐厅招牌,究竟我地有无黎错呢?谂谂下都好正常吖,话明私房菜,又边会大大只招牌比你见到,我朋友仲笑我咪咁大乡里添。 嘻嘻,我地系大豪客,每人叫左份5道菜的set,要见识下私房菜麻,又点可以就住就住咁叫呢。不过我地两个都系滴酒不沾,只系饮清水,系咪大杀风景?先黎几款自家制新鲜面包 有芝麻包、墨汁芝士包同埋蕃茄包。其中一款酱系大厨亲自调制的,系千岛酱但无加蕃茄,目的系唔想个酱有太多酸味。 Starter-日本广岛蚝三焗 负责人细心咁同我讲,由左至右食起会比较好,因为可以由淡味食到浓味。 听佢讲,先食左边的芝士磨菇味 、跟住烟肉味、最后菠菜味。 比起美国的蚝,广岛蚝虽然细细只,但都好有鲜味。虽然三样配料都算系浓味,但都无抢左本身只蚝的鲜味。 Soup-蕃茄蟹肉忌廉汤 蕃茄清新味道香浓,加少少忌廉更加creamy,蟹肉都份量十足,大大旧,每啖都可以食到蟹肉鲜味。好味呀。 First Main-北海道带子龙虾汁意大

自家制新鲜面包
先黎几款自家制新鲜面包
日本广岛蚝三焗
Starter-日本广岛蚝三焗
Soup-蕃茄蟹肉忌廉汤
First Main-北海道带子龙虾汁意大利饭
带子够大只同厚身,每粒意大利饭都充份吸收左龙虾汁的味道,入口香浓。
Main安格斯法式牛柳
叫左5成熟,刚刚好外层熟左有少少脆,里面仲系生生地但无血。牛肉软熟无渣,点少少mustard 同食可以带出牛肉的香味。伴碟的薯块加左少少沙律酱同样都系好好味。
椰子革命
Dessert-椰子革命
甜品都有4个选择 本来好想食apple crumble,但又比我眼利见到有cream brulee 㖞,作为cream brulee lover 真系去边都要食返杯架。

Presentation 好靓,成碟好似幅画咁。我同朋友都系叫左呢样黎食。入面有椰子味的cream brulee,椰子味啫喱同雪糕。 雪糕同啫喱味道同口感都好特别。

雪糕奶味唔重,啱我口味,食得出系用大量新鲜椰子制成, 咬落有一层一层的果肉。啫喱有少少咬口,每粒都充满椰子的口味。如果呢两样有得就咁散叫就好了,超级好味。

喺香港食餐饭成日都滚水碌脚咁,乜都要快。但今晚慢慢食、慢慢倾,感觉真系好relax,有时真系要学识放慢脚步,唔好比自己咁大压力。
2016-04-30
自家制新鲜面包