🇭🇰Hong Kong - Wan Chai📍Yeaffee 爷啡DirtyMocha _____________________________最近经过湾仔发现到一间好多海贼王嘅咖啡小店吸引咗入去。对于尴尬癌嘅我入到觉得唔系太好意思,因为店主同紧另一位客人研究咖啡,但尴尬癌发作嘅我无好好同店主了解。今次分别叫咗2杯,分别系Dirty同Mocha。Mocha口感好浓郁,有阵阵嘅朱古力香,同咖啡苦涩味有好好嘅平衡而令到我呢我咖啡小白都觉得比较容易入口。另外Dirty,Espresso撞入冻奶入边,系第一啖嘅时候可以闻到好浓烈嘅香气,可以试到Espresso嘅强烈风味,亦都见薄薄一层嘅咖啡油脂。第二啖可以慢慢感受到热Espresso同冻奶嘅双重口感,每一啖饮落去都会有唔同嘅感觉。对于啱啱有小小咖啡小知识嘅咖啡小白嘅我,感受到店主对咖啡嘅热爱。会了解客人喜奶,而店主亦都知道我对咖啡系初步认识所以会推荐我饮奶咖。如果中意咖啡嘅你真系应该去识下,同店主畅谈咖啡。📍湾仔骆克道146 -148号裕安大楼地下C2号舖
🇭🇰Hong Kong - Wan Chai
📍Yeaffee 爷啡