2015-11-16
细路女漫游米芝莲星级食府Atelier Vivanda是由隔离 restaurant Akrame的法籍米芝莲大厨Akrame Benallal由法国带来香港,同样系米之莲大厨嘅餐厅佢拥有两种完全唔同嘅风格,隔离嘅Akrame系食法式Fine Dining,而呢边嘅Vivanda感觉就系一家轻松扒房。装修简洁, 所有嘅枱都系用实木色,店大概只系用咗深啡同埋浅啡色做主调,简洁舒适,俾人一种好朴素嘅感觉,近店舖嘅门口摆咗一个切肉机,客人即叫火腿店员就会即刻帮手处理啦!坐低之后发现每一张枱都会插着两把刀,一问之下原来呢一把刀都大有来头架,就系由大厨Akrame Benallal亲自设计,刀形独特而且易用!二另外一样都系由大厨亲自去拣选嘅当然就系佢哋嘅自家黑胡椒橄榄油 caractere , 呢一支橄榄油独特嘅地方就系呢系由呢度嘅大厨亲自去拣选法国某地方橄榄去制造,只系供大厨的店使用,唔会系其他任何地方买到!而且亦都好适合去配呢Akrame 设计嘅食物。佢嘅味道都几独特,第一啖食落去觉得有啲浓烈,但系当配合面包或风干牛肉,芝士嘅话呢就会能够增强本身食材嘅香味,尤其系点面,会越想食落去啊!呢度嘅
Atelier Vivanda是由隔离 restaurant Akrame的法籍米芝莲大厨Akrame Benallal由法国带来香港,同样系米之莲大厨嘅餐厅佢拥有两种完全唔同嘅风格,隔离嘅Akrame系食法式Fine Dining,而呢边嘅Vivanda感觉就系一家轻松扒房。 装修简洁, 所有嘅枱都系用实木色,店大概只系用咗深啡同埋浅啡色做主调,简洁舒适,俾人一种好朴素嘅感觉,近店舖嘅门口摆咗一个切肉机,客人即叫火腿店员就会即刻帮手处理啦! 坐低之后发现每一张枱都会插着两把刀,一问之下原来呢一把刀都大有来头架,就系由大厨Akrame Benallal亲自设计,刀形独特而且易用! 二另外一样都系由大厨亲自去拣选嘅当然就系佢哋嘅自家黑胡椒橄榄油 caractere , 呢一支橄榄油独特嘅地方就系呢系由呢度嘅大厨亲自去拣选法国某地方橄榄去制造,只系供大厨的店使用,唔会系其他任何地方买到!而且亦都好适合去配呢Akrame 设计嘅食物。
牛肉风干五十天然后再烟熏,有味浓郁,口感结实丰满,充满咸香,果然系配酒必备小吃,配上佢哋嘅自家给胡椒橄榄油又会有另外一种味道啊!不过如果钟意食原味嘅话呢,最好就唔好点橄榄油了! 当然唔少得嘅就系餐前嘅面包啦!呢度嘅面包用咗一个佢哋自家嘅面包袋袋住十分之可爱,立即吸引左我个相机!面包嘅温度系暖暖地,配上自家黑椒橄榄油,一口接一口!
价格超值,黑毛猪篇味道香浓,油脂分布平均,入口甘香无比!扺吃! 仲有强烈推荐要食佢哋嘅芝士片 (old Comte ) 呢个芝士食落去有点咸香味十足,十分浓郁。就算唔饮酒,好爱芝士嘅朋友都一定要试佢呀!
拆肉鸭腿外面包上菜,上枱有点似切片蛋糕,鸭肉结实,淡淡的透出鸭肉嘅香味。中间𠮶层包住无花果,十分之喜爱无花果伴鸭肉嘅感觉,无花果嘅清甜将鸭肉变得清爽利落,味道平衡方面做得好好! 菠菜温泉蛋(spinach / pine nuts/eggs)
向来菠菜加温泉蛋同松子仁嘅配搭系冇得输嘅,不过呢一度最令我惊喜嘅就系除咗菠菜之外佢个底亦都用菠菜造左个酱汁,十分细致,同埋令整个前菜嘅香味大增,菠菜同温泉蛋都系软身,配上松子人同埋烘干嘅法包,两个吹同两个软的食材相辅相成。
食咗三个前菜觉得呢个比较逊色,番茄同士多啤梨都好甜,而且呢一种配搭亦都好特别,但系呢份量就真系偏细,无论系啲蕃茄定系士多啤梨都好细粒。哈哈!
跟住呢就食主菜啦主菜我哋叫咗两个牛同埋一个猪
美国黑安格斯,肉味浓郁,肉质结实有口感,充满弹性,能够清楚睇到肉纹,牛腹肌比较少脂肪,食落去牛味比较香浓而且封煎方法,将牛嘅肉汁同埋鲜味都封左喺里面!
好大块好厚,睇落去已感受到佢嘅脂肪分布比牛腹肌多好多,好有光泽,质感比较软,牛味无腹肌咁重,但十分之juicy !配上少少盐去调味更加出色!
Pommes Darphin 薯丝饼,结实有口感,外层香脆,中间包住小小嘅芝士令到薯丝饼更连系实在!
$448 晚餐实在唔贵仲要我拥有米之莲星级大厨嘅名衔,食住大厨对食物嘅热诚,感受着佢由一个餐具,一个食材,一个配菜,一个调味都一丝不苟嘅精神。而且呢度嘅气氛好好,无论系两人世界,定系一大班朋友亦都可以吃住细腻美食,感受欢乐!我肯定一定会再泥!