2019-04-21 82 浏览
同友人好久不见特登入嚟西贡聚一聚,谂住食完饭可以海边行下,却不幸地碰上大雨,原本谂住食海鲜嘅计划只好搁置,转阵到就近嘅呢间中式餐厅进餐~因为雨势越下越大, 所以餐厅嘅人数唔多,喺如此古色古香嘅餐厅下进餐,观看著门外嘅微微细雨,原来都别有一番风味!芝士龙虾伊面一上菜就闻到龙虾阵阵嘅芝士香气,虾肉刚刚好离壳,肉质嫩滑爽口,而伊面配芝士汁亦好入味面条仲好有咬口👍🏻 龙虾分量亦够多够大只, 满足晒我哋嘅口瘾😛金沙蛋黄虾包覆著咸蛋黄酱汁嘅虾球香气扑鼻, 连虾壳都炸得脆卜卜可以食!可以一边啜着咸香嘅蛋黄粒,一边品尝爽甜虾肉!食落啖啖肉又唔使剥壳,啱晒我地呢啲懒人食😛蒜蓉炒菜心写明新界蔬菜,又真系几新鲜㖞! 菜心翠绿有光泽, 而且炒得好有镬气之余口感仲非常爽口!👍🏻西兰花炒带子西兰花同样新鲜,而且同带子一样,煮得啱啱好, 西兰花食落去唔会硬棚棚,带子亦软腍鲜甜,味道相当唔错!

芝士龙虾伊面

金沙蛋黄虾