2008-12-22 77 浏览
今日终于一尝 <鹿鸣春> !!记得数个月前,本来一家人兴致勃勃计划去呢间饭店同爸爸庆祝生日。但系,早一星期去订位,得来的答覆系:对唔住,呢日o的位己经book晒。一间要两星期前订位的餐厅,咁多客实有佢原因。今次,决定一个月前book定位,为o既就系一试传说中的<鹿鸣春>。我同女朋友六点九己经到o左<鹿鸣春>楼下。第一眼,只系见到一块细小o既招牌,同一个不显眼o既旧唐楼入口,平时经过都唔会望多一眼。经过唐楼入口之后,就见到一条长长而且阴暗o 既楼梯,一副老店的格局。行到上去,见到一个阿叔招呼客人,同其他老店一样,呢度o既侍应都系四五十岁的阿叔,想揾一个女性都难。个阿叔好似记得晒今日边个订o左枱同订几多位咁,我只系讲错o左人数,佢就露出一幅疑惑o既样。之后我更正返,佢就立即带我地去张枱度坐低。一坐底,觉得环境不错。而且亦不算太迫夹。系我地仲视察紧环境个阵。个侍应己经好快咁放低o左两壶茶,同埋放低o左两小碟菜。 花生不错,老妈食得出佢系炒花生唔系焗,入口亦很香口。在上第二道菜前,呢两碟小菜同花生己好快咁比各人扫清光。我地望住个餐牌,唔知系太花多
我地望住个餐牌,唔知系太花多眼乱,定系惊叫错食物。大家都毫无头绪,最后,都系简简单单咁叫o左个6-8人餐。
头盘有薰蹄、海蜇、素鸭。素鸭好食,中间红色的系红萝卜丝,加上个o的豉油汁,吃起黎好有味同口感。反而薰蹄同海蜇就淡而无味,可能食惯广东烧味店个种,总觉得薰蹄同海蜇应该系要有小小醋味。
清炒河虾。好大碟,份量好足,o的虾弹口。但系始终系河虾,鲜味同虾味总唔够海虾黎。呢味菜系以份量取胜。
砂锅鸡煲翅。呢道菜如果散叫,价值系HKD640。我地六个人,每人都有一大碗满o既翅。虽然一睇就知o的翅唔系好顶级靓翅。但系,每人都有一碗满o既翅,总叫人兴奋。食落,o的翅都ok,而且啲汤好够味,明显系老火汤,真材实料。只鸡就因为己经煲到出晒味,所以食落就得个滑字,淡而无味。但系咁就可以证明,呢锅翅真系火喉十足。而个两个包,就系黎送翅,不过实在太干同无味,最终都系比我地一家人放弃o左。
北京填鸭。亦都系呢度o既招牌菜。师传即场表演,各人食第一口时都一致赞赏。皮连肉,多汁,o的酱十分惹味,唯独块薄饼唔够薄,食两三块己经饱上心头。呢碟北京填鸭真系值回票价。
鲜菇豆苗。因为食得太饱,食太多肉,呢个时候黎碟豆苗真系好似久旱甘露。豆苗将一口肥油清晒,而且冬菇亦都唔系一般货色,食落有菇味同弹口。
椒盐炸桂花鱼。其实炸o左o既肉真系好难食得出佢鲜唔鲜,配上甜酸酱/椒盐,更加会盖过佢o的鲜味。系呢个时候,其实食咁油o既野,真系入到口都唔知系咩味。实在太饱啦~~~~
素菜饺。内有粉丝、木耳、同菜粒。食落新鲜,爽口,加埋o的醋,有o的似小笼饱,但系又无小笼饱咁食落成口肉,唔错唔错。但系略嫌佢唔够汁,如果咬落多返o的汁,会更加好食。
高力豆沙。好滑,唔太甜,味道刚好。豆沙比例好好,唔会太多亦唔会太小。食落有豆沙味,以我呢个唔太钟意食豆沙o既人黎讲,呢o的豆沙唔系太甜又滑,好啱我口味。正!
食埋甜品,最后当然系埋单o既时候啦,今餐系女朋友请(偷笑)。连加一前菜总共系$16xx,每人大约280蚊。而280蚊系出面大约可以食到啲咩,可以去 R66度食一餐半LUNCH BUFFET,KLN SHANGRI-LA一餐LUNCH BUFFET,或者可以去万丽度食个DINNER BUFFET (每人加多廿几蚊啦)。值唔值就好睇个人而定,而我就觉得o的𩠌系中上水准,个翅/填鸭都可以一再回味。但系以咁o既价钱,其实略略有小小贵,可能贵就贵在个份旧风味。
当然,当日只系叫餐,仲未可以试到拔丝香蕉、羊肉、叫化鸡等...

清炒河虾
砂锅鸡煲翅