2023-11-04 47 浏览
因为好耐之前睇咗大岛与龙威,一直想去试佢个鸡白汤拉面同牛筋拉面,但湾仔太多选择,结果今日咁啱喺湾仔附近收工,夜啲睇「白日之下」,就去咗食。本身自己唔钟意食猪肉,而且偏好鸡白汤拉面,但系同时又想试牛筋,所以同朋友一人叫咗一碗。白鸡盐拉面:$88,配料有一只溏心蛋,两块size不大的鸡叉烧。这叉烧其实味道不错,但是一人一片,份量太少,吃了好像没有吃一样,配曲面,面质正常,朋友说汤底有点像出前一丁鸡茸面的味道。牛筋black拉面:$108,因为我选了走叉烧,就只得两小件牛筋和溏心蛋,木耳丝,配幼面,牛筋炆得软糯,汤底虽稠不算浓味,饮落有点浆口,感觉一般。值得一赞的是糖心蛋做得出色。食物整体没有太大惊喜。店子座位颇为狭窄,不过拉面店本是如此,店员服务迅速有礼,我觉得食物是用心的,只是不对我和朋友的口味而矣。