2014-03-08
之前睇open rice, 见到Cedele 上左top 10, 一直好想试吓佢出名嘅班兰蛋糕,今日终于坐言起行。大约4点唻到,唔太多人,自己揾位坐低后,等左一阵都冇人理我地,我扬手叫人都等左5分钟,终于有侍应比水同餐牌,再等左5分钟先有侍应落单,我地点左班兰蛋糕同green booilos tea. 个茶好快嚟左,蛋糕反而耐d. 杯茶味道几特别,餐牌介绍你冇发酵过嘅茶,冇咖啡因,有relax嘅作用。班兰蛋糕份量唔细,外型都几靓,面头系班兰cream cheese,两层班兰海绵蛋糕夹住咖吷,外层都铺左薄薄班兰cream cheese 同椰丝。第一口,有好浓郁嘅新加坡风味,班兰味同椰子味好劲,个人都几钟意班兰味,不过麻麻地椰子味,件蛋糕嘅椰子味太劲,有点盖过左班兰味,再食多几口,好腻好甜,庆幸我叫左热茶(本身有念过叫热朱古力),杯茶解腻一流,冇左佢一定食唔晒件蛋糕。题外话,依度嘅服务真系有待改善,我食食吓,想叫侍应比杯热水我,我足足等左15分钟,本身接我要求嘅侍应,听完好似无左件事咁,想叫第二个侍应,佢地又好似见你唔到咁,叫极都唔理人。其实餐厅当时冇咩客,都咁样嘅服务,再多人d点算?