餐厅: 富山麵家
资讯:

2022-09-18 139 浏览
《富山面家– 铜锣湾》拉面一直以黎都系我既comfort food,特别系去日本旅行既时候几乎每日都会试一间拉面店😌今次去左试食一间都几多人评价过既港岛区拉面,因为同My Melody 联乘既关系,好多人都有去呢度打卡🤓而我就因为比佢个牛奶汤引到过去的😂鸡白汤、酱油汤就食得多啦🤔牛奶汤唔知系咩玩法呢😆当日去到大约晚上七点,人流都几多,可能啲人收工食饭时间,迟多少少黎都真系要等位😅,我同朋友两个人都各叫左一个面同一款小食share,仲叫埋饮品添💁🏻‍♀️冠军黑酱油拉面 $85朋友点咗呢个拉面因为见到佢黑蚊蚊以为系黑蒜油,但食落原来甜甜地有少少似马来西亚𠮶种黑酱油既汤底,拉面系粗面所以都几挂汤,个叉烧睇落都算厚身,不过我只系试咗一啖汤同面,费事食左佢啲叉烧比人打😂💁🏻‍♀️黄金蟹糕牛奶沾面 $95我就慕名而来食牛奶汤嘅,但由于本人对沾面有情意结,所以见到有沾面都偏向会拣咗先,个牛奶汤比较稀身,但饮得出牛奶果种独特嘅味道,不过唔算十分挂到汤,所以我会𢳂一羹汤再夹一住面同少少蟹膏一齐食💁🏻‍♀️富山鸡翼 $48鸡翼个汁用咗少少蜜糖,个皮又脆卜卜又甜甜地,零舍开胃,我发觉我都几钟意食甜口嘅鸡翼🤓💁🏻‍
《富山面家– 铜锣湾》

💁🏻‍♀️富山鸡翼 $48
富山鸡翼

💁🏻‍♀️肉汁满满饺子🥟 $42
肉汁满满饺子

饺子一客有五件,个皮系薄皮而且有冰花边👍🏻入面嘅馅应该系椰菜同猪肉,咬落都几多肉汁

💁🏻‍♀️冷泡蜂蜜绿茶 $15

成日睇相见到人哋拎住呢杯野打卡,今次终于到我啦,不过蜂蜜绿茶对我嚟讲比较甜,我个人钟意无糖茶多啲😉但系食拉面呢啲重口味嘅嘢饮呢个蜂蜜绿茶个味道都几夹

💁🏻‍♀️日本巨峰炭酸饮料 $18
呢款炭酸饮品成日喺不同日式餐厅都见到😂我朋友竟然话未见过🤔所以贪得意叫咗,不过我唔饮汽水的,所以我就无试啦

最后我地两人食埋单大约$300左右,我地饱到飞天人均都只系$150超抵食😉性价比算高
2022-09-15
冠军黑酱油拉面