2019-11-10
终于到我食大闸蟹啦 肥妹仔喺英国返嚟,真系好挂住中菜。因为喺英国真系冇啖好食。返到嚟肥妈妈为咗一解我嘅为食口,就同我去食呢一间红楼。咁啱撞正大闸蟹季节,所以我哋今餐就试咗唔同嘅蟹粉菜式。蟹粉拌面 $138我同肥妈每人叫咗一个蟹粉拌面,因为惊唔够饱。佢嘅蟹粉拌面上面全部铺满晒蟹肉同埋蟹膏,超浓嘅蟹味。佢嘅拌面系有似少少似食云吞𠮶只厚版嘅碱水面,但系佢嘅面条就煮到好软淋,再加埋佢哋嘅酱汁,每一条都好嫩滑,捞上蟹粉同蟹肉食,鲜味十足,超好食。蟹粉排翡翠苗 $168健康人生,食饭一定要叫一碟菜。肥妹仔叫咗呢一份翡翠苗,翡翠苗非常新鲜嫩滑, 一啲都冇渣,再拌上无敌嘅蟹粉,真系每一啖都蟹味十足。蟹粉豆腐 $168呢一碟蟹粉豆腐真系送饭必备。肥妹仔真系好后悔冇叫一碗白饭嚟食,因为豆腐嫩滑,再加埋佢嘅蟹粉酱汁,真系非常之鲜同浓味。肥妹仔可以捞一碗白饭嚟食。蟹粉河虾仁 $248肥妹仔仲叫咗呢一个虾仁,因为肥妹仔觉得好想试下佢。佢嘅虾仁好大只,而且粒粒嘅肉质好结实,系新鲜嘅货色,完全唔似雪藏嘅味道 。原来虾同埋蟹系好夹𠮶种味,系你食得出虾仁𠮶种虾嘅鲜味,但系同时蟹粉系一种画龙点睛,重加突出海鲜𠮶种
蟹粉拌面 $138
蟹粉排翡翠苗 $168
蟹粉豆腐 $168
蟹粉河虾仁 $248
肥妹仔仲叫咗呢一个虾仁,因为肥妹仔觉得好想试下佢。佢嘅虾仁好大只,而且粒粒嘅肉质好结实,系新鲜嘅货色,完全唔似雪藏嘅味道 。原来虾同埋蟹系好夹𠮶种味,系你食得出虾仁𠮶种虾嘅鲜味,但系同时蟹粉系一种画龙点睛,重加突出海鲜𠮶种鲜味。
呢一餐肥妹仔系食到好满足,好开心。除咗佢嘅菜式好好食之外,最令肥妹仔满足系佢嘅景色超靓。肥妹仔食过咁多间餐厅,都未试过望住 港岛半山嚟食饭,净系畀钱去买呢一个景食饭,肥妹仔都觉得值得。