2017-07-30
今日收工食左川菜。餐厅看似普通,原来坐低食野个刻先知道正宗川菜既魅力。一食就谂起之前出business trip系上海食既川菜。味道真系一模一样。好多画面出左黎。呢个酸辣汤,醋既味道唔会太浓,热辣辣既汤,入边啲料又放得足。饮完个人即刻好暖。跟住叫左个凉菜木耳。木耳啱啱系雪柜攞出黎,少少既辣味加埋冻冰冰既感觉。好似个口敷紧mask咁,好消暑。口感爽脆又有少少辣味,味道同出边有少少唔同,好特别,真系同上海食既一样,会唔会咁正宗?!叫返个糖醋鱼块。啱啱炒出黎,香味浓。菠萝同青椒同鱼块一齐食,好正。糖醋汁唔会酸,汁处理得好,浓度适中。最后叫左个五香牛展拼海蜇。呢个先系重点。五香味完全渗入牛肉,牛肉咬口好软仲好弹牙,唔会软淋淋。呢个牛展系我食过最好味既牛展,调味真系一流。海蜇好有麻油味,有少少冻,劲爽口。今日好似食左好多好靓既小食,食得好饱。同埋口感同味道俾人感觉好消暑。今次食到好满足,竟然揾返正宗川菜既感觉。下次会再黎!
餐厅看似普通,原来坐低食野个刻先知道正宗川菜既魅力。
最后叫左个五香牛展拼海蜇。呢个先系重点。五香味完全渗入牛肉,牛肉咬口好软仲好弹牙,唔会软淋淋。呢个牛展系我食过最好味既牛展,调味真系一流。海蜇好有麻油味,有少少冻,劲爽口。 今日好似食左好多好靓既小食,食得好饱。同埋口感同味道俾人感觉好消暑。
今次食到好满足,竟然揾返正宗川菜既感觉。下次会再黎!