2023-10-09
大同私房菜会所🌟燕窝鹧鸪粥🌟大虾多士🌟自腌味菜炒肚尖🌟清炒凉瓜🌟蜜汁火方🌟广州荔湾豉椒炒蟹🌟大同咖哩牛腩🌟蟹油捞面🌟臭草陈皮绿豆沙一直知道有一间叫大同嘅私房菜几出名, 但系因为系介绍形式所以都未食过, 最近听朋友讲佢开放俾公众book, 就约埋其他朋友一行10个人黎个私房菜gathering。大同dinner menu 系$1000 per head, 因为想食燕窝功夫菜, 我地每人额外加多少少钱。燕窝鹧鸪粥系一个传统菜, 适合配上少少醋调味, 成个菜系养生之选。大虾多士就比较有层次感, 最上面系原只虾肉, 中间系虾肉打成虾胶, 最底系一层香脆面包, 唔错唔错。自腌味菜炒肚尖选用左猪肚最靓嘅位, 只占一个猪肚嘅三分之一, 自家制味菜嘅调味出色, 微微酸好啱同肚尖一齐食。蜜汁火方系几traditional 嘅菜, 面包配蜜汁火腿加上少少菠萝, 几啱refresh 味蕾。广州荔湾豉椒炒蟹好惹味, 加上少少葱, 一人食2件觉得啱啱好。蟹油捞面系用制作豉椒炒蟹嘅蟹油配虾籽面, 豉椒蟹油配面, 唔使讲都知好食。Friendly reminder 如果觉得d 面唔够系免费refill 架。大同咖哩
🌟燕窝鹧鸪粥
🌟广州荔湾豉椒炒蟹
🌟大同咖哩牛腩
🌟蟹油捞面
🌟臭草陈皮绿豆沙
大同咖哩牛腩偏港式, 咖哩香浓, 牛腩肥瘦相间, 每个人都忍唔住配一碗饭, 食晒成大盆咖哩。
臭草陈皮绿豆沙有得拣普通糖or 罗汉果代糖, 钟意健康嘅朋友都冇负担!