2017-08-24 380 浏览
又到咗每个月一度嘅纪念饭,由于行开嚟观塘,行咗成个apm后就拣咗apm隔离嘅呢间放题火锅店,贪佢够近嘛~ 好彩我无预约都唔使等位,但入到去就真系全场爆满了~ 这里的格局实在像极钓鱼翁,坐下才知道原来是同一集团来的! 这下我就知道质素应该有保证了! 平时去钓鱼翁都起码要4百蚊落楼,今次$268再收埋加一都系3百蚊有找,仲要有海鲜拼盘、鱼生拼盘、鲍鱼,完全系好吸引到我去食啊~ 唯一挑剔的是饮品选择不多。放题前还有小吃~ 但啱唔啱口胃还是见人见志~ 第一样嚟到嘅系冬菇扣蚝油鲍鱼,虽然细细只,但一样入口烟韧,而且鲍鱼好入味,冬菇够厚肉,呢个前菜真系令人越食越肚饿。呢个就系宣传单张所讲嘅每人一粒至尊水饺皇,点解叫至尊呢? 因为咬开后,有4粒~5粒嘅虾肉系入面,足料到癫~ 其实我想食鸡煲,但系少爷话识食一定系食鸳鸯,虽然我唔知系乜理论,但姑且一试。的确,这里的鸳鸯锅,两个汤底都十分足料,皮蛋芫茜系食哂成餐都仲捞到,沙嗲汤锅并唔系用粉开,真系有料系入面,侍应生仲叮嘱我地要较细啲个火,因为沙嗲比较易㶶。话说我们原不知道这里极级牛颈脊都送,还多叫了一碟,好彩侍应生劲好提一提我地,仲帮我地取消返多叫咗𠮶碟

唯一挑剔的是饮品选择不多。

放题前还有小吃~ 但啱唔啱口胃还是见人见志~

呢个就系宣传单张所讲嘅每人一粒至尊水饺皇,点解叫至尊呢?

因为咬开后,有4粒~5粒嘅虾肉系入面,足料到癫~

话说我们原不知道这里极级牛颈脊都送,还多叫了一碟,好彩侍应生劲好提一提我地,仲帮我地取消返多叫咗𠮶碟,单讲卖相真系排得唔错,而且油脂均匀

讲返味道,未算入口即溶,但系的确系肉味浓厚,而且一啲雪藏味都无,入口满有油香,又有肉味,我用咗嚟送乌冬,真系绝配呢~
我地当然少不了叫咗其他任食配料,一般都系用个黑碟求求其其咁俾一jar我地,点知嚟到个卖相咁靓,我地真系一时三刻都呆一呆,由于我地得两个人,其实咁嘅份量真系够,我唔想负起浪费食物嘅罪名呢~
值得一提嘅系午餐肉,我渌咗半个钟,系一啲溶嘅迹象都无,仲系好坚韧,令我觉得佢地食物嘅质料真系唔错!

多数放题火锅嘅乌冬都系用一包包即食乌冬,呢度竟然用上稻亭,入口烟烟韧韧﹐而且份量仲算几多,应该系想快啲塞饱我地~ 哈哈

我特别欣赏呢度嘅墨鱼丸,卖相同质料完全与同一集团嘅钓鱼翁无异,入口弹牙。
其实之前都知道观塘区啲火锅有苦战,不过我地呢班渔人,系咁抵嘅情况下,真系渔人得利,呢间真系我食过放题火锅入面最好嘅,下次我都会再嚟啊!
2017-08-21
$294.8 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日