2017-02-06 85 浏览
喺京都有二百几年历史嘅老店,香港开咗分店咁耐我终于嚟朝圣喇[热玄米茶,$42]其实我好想试呢度出名嘅朝薰焙茶,但怕茶太浓,夜晚会瞓唔著,所以拣咗比较淡嘅玄米茶。绿茶幽香而唔苦,茶汤清澈鲜亮,渗住烘焙过嘅玄米味,好香呀第一杯师傅已经帮我冲好,第二、第三杯就要自己嚟喇。加水,用漏斗计时半分钟,跟住就可以倒出嚟饮喇,好易[赞岐乌冬,$68]份量不多,但酱油汤底香咪扑鼻,乌冬亦爽口弹牙热辣辣,冬天食最好不过!鱼饼鲜甜,味道不错侧边嘅腌萝卜好酸好开胃[秘制抹茶蕨饼,$88]想试好耐嘅蕨饼,餐厅每日新鲜制作,成块玉咁样好靓呀!食之前自己撒上抹茶黄豆粉再淋上黑蜜软腍腍得嚟带点烟韧,抹茶味亦浓得很,混咗抹茶嘅黄豆粉带有少少甘涩味,令整体唔会太甜。原来传说中嘅抹茶蕨饼系咁嘅冇失望[香港限定芭菲,$98]据说芭菲系京林屋首创,所以既然嚟到当然非试芭菲不可!呢个香港限定版本,几乎系京林屋嘅所有甜品集于一身,除咗有招牌抹茶雪糕,仲有白玉、抹茶蕨饼、脆米、抹茶啫喱、寒天同红豆等等,绝对系必点虽然舖面细细,但感觉唔会迫。如果两个人嚟坐到屏风位都应该系几有趣嘅经验
喺京都有二百几年历史嘅老店,香港开咗分店咁耐我终于嚟朝圣喇
[热玄米茶,$42]

[赞岐乌冬,$68]

份量不多,但酱油汤底香咪扑鼻,乌冬亦爽口弹牙
热辣辣,冬天食最好不过!
鱼饼鲜甜,味道不错
侧边嘅腌萝卜好酸好开胃
[秘制抹茶蕨饼,$88]

想试好耐嘅蕨饼,餐厅每日新鲜制作,成块玉咁样好靓呀!
食之前自己撒上抹茶黄豆粉
再淋上黑蜜