2017-01-19
离开了中环工作都一段时间这天跟旧同事相约在公司附近吃饭原来安兰街附近已经今非昔比多了很多食肆,爱周围吃东西的旧同事说这里开了一间由前礼宾府总厨主理的餐厅怀旧既装修,播住旧式既歌好有旧香港情怀我地点左一个二人套餐「羊城鸽松」卖相类似生菜包每片生菜都切到好似花瓣上面既配料用了鸽肉西芹粒、荀、冬菇粒煮味道浓郁,一大啖食晒, 新鲜既菜同配料既味道调和,唔会太咸或太清, 味道岩岩好「大白鳝咸酸菜炖老鸡」味道好似咸菜猪肚汤用大白鳝黎炖, 汤底更甜虽然有用猪肉黎炖, 但啲猪肉都无因为咁而变韧而且仲几好味「百花酿蟹钳」比平时食到的大个好多用虾胶包住蟹钳再蘸炸粉再炸外层炸得好香脆,虾胶炸得好松软入面蟹钳都好大只,啖啖肉「香煎石斑配双色蒸蛋白」用圆拱形既玻璃器皿装住更加可以睇清楚双色两层的效果上层橙红色系加左红菜头汁既蛋白蛋白表面放左煎过既石班再有少少黑松露系表面作调味蛋白味清新怡人,即使相机食完都仲好热辣辣「五味炸子鸡」炸子鸡系小妹至爱五味炸子鸡即系除左鸡之外旁边仲有五种调料分别是绿茶淮盐、柠檬汁、南乳酱、洛神花、蓝莓其中绿茶淮盐同南乳酱系好好味, 少少咸令炸子鸡更加惹味而洛神花酱酸中带甜, 配鸡食都几
这天跟旧同事相约在公司附近吃饭
原来安兰街附近已经今非昔比
多了很多食肆,爱周围吃东西的旧同事说这里开了一间由前礼宾府总厨主理的餐厅 怀旧既装修,播住旧式既歌
好有旧香港情怀 我地点左一个二人套餐 「羊城鸽松」
卖相类似生菜包
每片生菜都切到好似花瓣
上面既配料用了鸽肉西芹粒、荀、冬菇粒煮
味道浓郁,一大啖食晒, 新鲜既菜同配料既味道调和,唔会太咸或太清, 味道岩岩好 「大白鳝咸酸菜炖老鸡」
味道好似咸菜猪肚汤
用大白鳝黎炖, 汤底更甜
虽然有用猪肉黎炖, 但啲猪肉都无因为咁而变韧
而且仲几好味 「百花酿蟹钳」
比平时食到的大个好多
用虾胶包住蟹钳再蘸炸粉再炸
外层炸得好香脆,虾胶炸得好松软
入面蟹钳都好大只,啖啖肉 「香煎石斑配双色蒸蛋白」
用圆拱形既玻璃器皿装住
更加可以睇清楚双色两层的效果
上层橙红色系加左红菜头汁既蛋白
蛋白表面放左煎过既石班
再有少少黑松露系表面作调味
蛋白味清新怡人,即使相机食完都仲好热辣辣 「五味炸子鸡」
炸子鸡系小妹至爱
五味炸子鸡即系除左鸡之外
旁边仲有五种调料
分别是绿茶淮盐、柠檬汁、南乳酱、洛神花、蓝莓
其中绿茶淮盐同南乳酱系好好味, 少少咸
令炸子鸡更加惹味
而洛神花酱酸中带甜, 配鸡食都几特别 「虾酱芥兰煲」
用煲仔去上煮过既芥兰
仲更加保持到个火喉
同洋葱肉碎再炒
令芥兰食落仲更加香
更加有口感 「香港炒饭」
炒饭炒得好入味
入面有腊肉、榄菜、菜粒、虾米、咸蛋
多配料之余, 有埋咸蛋一齐煮
令个炒饭更加香 「合桃露鲜百合」
自己本身好少饮合桃露
估唔到原来咁香, 口感有啲似花生糊
够热又唔太甜, 岩我唔爱咁既人
上面的百合除左用黎点缀,食落都几爽口