餐厅: 一幻拉麵
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
系北海道大红嘅一幻拉面主打独创嘅虾汤拉面,据说汤底每日新鲜熬制,每次都会用到𝟲𝟬𝗸𝗴北海道甜虾、虾油、猪油、蒜蓉同姜蓉精心炮制,好多人为咗一试而大排长龙。一幻过咗嚟香港都有一段时间,听就听得多,今日路过尖沙咀分店见唔洗等位就入去试一试喇!我哋叫咗$𝟭𝟮𝟴嘅一人套餐,包括有拉面、沙律、饺子同埋嘢饮各一。🍜 招牌虾汤拉面个碗一放低已经闻到好香嘅鲜虾味,汤底浓郁又足料。我哋今次简嘅系幼面,面身完整地吸满汤汁嘅精华,令到咬落去嘅时候满口都系虾嘅鲜味。叉烧肉嫩,脂肪同肉嘅比例适中,不过偏薄身小小。🥟 饺子饺子皮薄馅足,外皮啖啖脆口,内馅鲜美多汁。火候控制得好准,煎到底部金黄酥脆,顶部同时保持住柔软,质感上嘅对比好鲜明。🍤 小虾沙律小虾沙律相对平时食开嘅沙律系几特别。入面嘅虾仔炸得脆脆甜甜,再加上鸡胸肉条,令到沙律不单止清新,仲好有层次。系食完较重口味嘅拉面后再尝试呢个配搭会更加调适到味蕾。香港嘅一幻拉面系环境设计都重现到日本总店嘅氛围同原木色装潢,空间阔落。不过佢哋推出嘅款式多数以虾为主,独特制胜,唔会刻意迎合大众口味,所以钟唔钟意食好睇个人喜好,未必人人都啱,日师兄就觉得系中间偏上~

🍜 招牌虾汤拉面

🥟 饺子