2018-05-29
<终于试到泰国卤水河粉>🙂呢间<罗勇>次次都劲多人 今日难得6 点几唔太多人 入去试到🤣 上网睇番原来佢系食<船河> 系d外地游客喺泰国 𠮶d船上市集食d河粉🛶 觉得好特色 所以改出黎 但原来真名叫卤水河 (突然好感叹点解我去泰国会冇试过😣) 食店细细间 主要用蓝色做主色 配以金叶 泰国画 等等 感觉真系几次 泰国船上市集既feel 😄 menu就唔系多野点 但好食就够😈枱面上会有唔同既酱汁 好似辣椒鱼露 辣椒醋 砂糖 干辣椒碎等 可供选择😍 好惹味好好味🍴罗勇海南鸡饭 42 蚊🐤🍚(送椰子鸡汤) 🥥海南鸡去哂骨 鸡肉嫩滑弹牙 鸡皮薄得黎香滑 油饭够香够软熟带有d 湿度😍 捞埋可选辣定唔辣既酱汁(我点辣🌶) 够哂惹味 ! 椰子鸡汤都唔少野 好香鸡味而且又够椰子香 饮落冇味精 抵赞🙂🍴罗勇什锦汤河 48 蚊🍲泰国船河 即系卤水河既汤底用左师傅秘制15 种材 再加上 15 斤猪骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料丰富 汤底虽深色但比想像中唔浓 带有d 甜同猪肉味 十分清新 🐖 材料 有细粒贡丸 弹牙鱼丸 粗身既鱼片鱼丸 好够鱼味 仲有带点
🍴罗勇海南鸡饭 42 蚊🐤🍚(送椰子鸡汤) 🥥
🍴罗勇什锦汤河 48 蚊🍲
泰国船河 即系卤水河既汤底用左师傅秘制15 种材 再加上 15 斤猪骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料丰富 汤底虽深色但比想像中唔浓 带有d 甜同猪肉味 十分清新 🐖 材料 有细粒贡丸 弹牙鱼丸 粗身既鱼片鱼丸 好够鱼味 仲有带点点椒味既 扎肉 🐷🐟 仲有d脆炸猪皮令到碗河更有口感😄 而河粉系好阔身爽滑𠮶种 口感好厚同爽 而且好吸味 食到甘上下已吸哂d汤汁味 好正 😍落d辣椒醋同鱼露更惹味
🍴秘制卤水猪手汤河 42 蚊🍲(转金边粉) 🍜
泰国船河(我转左米线但汤底一样) 即系卤水河既汤底用左师傅秘制15 种材 再加上 15 斤猪骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料丰富 汤底虽深色但比想像中唔浓 带d甜香 同猪肉香味 比较清新 如果点d喺枱上面既辣椒鱼露或醋会更特色😄
米线上面有香脆炸猪皮🐷葱花 炸蒜调味
切成薄片猪手好淋入味切🐷 肥瘦适中 d 猪油香渗哂落金边粉 而粉 比较幼身爽口 同吸汤汁 两样配合无间 好味😍
🍴秘制泰式酱汁串烧🔥 (每串15 蚊两串起)
点左牛肉 🐮鸡肉🐤 猪颈肉 🐷各一 45 蚊
鸡肉出面整到有d脆身 鸡肉入面嫩滑🐤 牛肉比较烟靭 牛味香 同有咬口🐮而猪颈肉口感适中 劲浓猪肉香味 推介🐷 不得不赞佢既吵嗲酱好正 有d似蜜芽糖既香甜同黏稠度 又有d有口感既花生碎 十分唔错🍯
☕泰式奶茶 20 蚊
茶带有d红色 冇涩味 有特别既茶香味 就算落左冰都偏甜 唔错 好饮🤣
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#罗勇泰国粉面
尖沙咀厚福街7 号地下
~~~~~~~~~~~~