2018-07-20 2620 浏览
老公仔早两个星期同我讲佢有得升职,开心到我呀!升职即系加人工啦,有我加人工我地养B都无咁辛苦,今日我就Suprise去接佢收工!呢间餐厅我地之前食过一次Lunch,都几好食,所以今次Encore!要赞一赞四眼Waiter哥哥,由入门口开始就笑容满面,比人感觉好亲切同舒服!我地首先order左两个汤,蟹肉龙虾汤,$68,平日饮呢只汤都系意X屋,今次呢度试下!老公好中意饮龙虾汤,呢度既味道仲浓,系好香既龙虾香味,一d都唔咸,质感仲好顺滑,汤内既配料一d都唔hea,蟹肉好多,而且系清晰可见既一条条,好明显系长脚蟹度拆出黎既,心机方面下左唔少苦功!饮多碗都唔怕!之后我地点左4只生蚝,我都唔敢叫太多,一阵饱左就食唔到主菜,每人两只刚刚好!今晚有美国同法国既生蚝,美国成日都食,而且法国入左决赛所以支持下!首先系法国黄金蚝,黄金蚝比较细只d,但肉算系厚身,带子位都好坚韧,入口几顺滑,仲带轻微既海水咸味,另外我点左法国芝华度,呢只Size比较大,蚝肉睇起黎比较厚身肥美,食起来初初质感比较薄,之后食到尾就好肥美,肉质好爽脆,味道就较重海水味所以比较咸,食到第2只我就加左d柠檬汁落去一齐食,有中和既作用㖞
之后我地点左4只生蚝,我都唔敢叫太多,一阵饱左就食唔到主菜,每人两只刚刚好!今晚有美国同法国既生蚝,美国成日都食,而且法国入左决赛所以支持下!首先系法国黄金蚝,黄金蚝比较细只d,但肉算系厚身,带子位都好坚韧,入口几顺滑,仲带轻微既海水咸味,另外我点左法国芝华度,呢只Size比较大,蚝肉睇起黎比较厚身肥美,食起来初初质感比较薄,之后食到尾就好肥美,肉质好爽脆,味道就较重海水味所以比较咸,食到第2只我就加左d柠檬汁落去一齐食,有中和既作用㖞,味道不错,我自己就中意食芝华度多d。
大约15分钟后,美国顶级肉眼黎啦!我地件扒有10安士,饱到喊呀!有d惊喜系超级多薯条伴碟,薯条幼身,炸到每条都脆脆,仲带少少焦焦地!10安士既肉眼扒好厚身,肥肉唔多,绝对系啖啖肉,我地拣左七成熟,肉眼切开都仲有少量血水,但咁既牛扒先系最好味!肉眼充满牛苏味,肉质带点韧,好有咬口同嚼劲!切开筋位食用仲带点油香,味道好上乘,美国农业部认证真系唔同d。
美国安格斯牛肉芝士汉堡,呢个汉堡有8安士,超大个,我地都吓一跳!同样地配上大量薯条(多到食唔晒,超抵食!),汉堡好多Layer,打开面包,见到既系一片厚厚既芝士包围,包既下方仲有生菜、洋葱、鲜蕃茄等。安格斯牛真系同普通牛唔同,安格斯牛系好香牛味,每粒牛肉都无肥肉,真材实料!牛肉唔难咀嚼,入口就融化!汉堡包都好松软,仲搽左d牛油,食起黎仲滑!
其实已经好饱,但Waiter哥哥递上甜品menu,我既第二个甜品肚又出现啦!我地唔敢太放肆,叫左一个only,「法式蛋白红莓挞」,等左15分钟就有啦,即叫即焗!Size大约两个蛋挞咁大,挞皮就似普通蛋挞既牛油皮,但好香脆又无猪油味,馅料系红莓,呢只水果我比较少食,因为怕酸又涩。但呢个挞味道好甜,食落好开胃,红莓已经打成蓉了,加上香口脆皮既挞一齐食几好味!仲有人话红莓有抗衰老功效,真系多食都唔怕!
老公今餐好满意,表示下次升职都黎食呀!
  • 法国芝华度生蚝