2019-08-01
呢间半岛冰室其实系公司附近, 但一直冇去食, 因为每次经过都见到系排队既, 不论朝早中午定下午茶时间, 非常之受欢迎, 但同时又好好奇佢点解咁受欢近, 所以其实又好想食, 今日咁岩打风D少左人食, 就成功比我入到去食喇!午餐有5款, 一坐低店员表示有两款已经卖哂, 好彩净番个3款都岩食, 同同事各点左特浓粟米肉粒饭配特式炸鸡脾 同埋 牛肩肉并猪扒饭(本身系鸡扒,但鸡扒卖哂就转左猪扒, 个人认为系赚左既!)。特浓粟米肉粒饭感觉上冇好特浓, 同平时其他地方食既差唔多, 反而系个特式炸鸡脾真系非常有特式, 薄薄地既外层炸得非常之好, 咬开睇睇见到有薄薄既蛋浆, 外脆内嫩, 香脆多肉多汁, 非常之有惊喜!同事既牛肩肉同猪扒都比我jam左D黎食, 牛肩肉够嫩冇筋, 猪扒一D都唔UN, 而且煎得好脆, 整到有D香煎鸡扒feel。
题外话/补充资料:
食过一次之后就明点解咁多人排队都要食, 虽然个餐牌望落卖既野同一般餐厅差唔多, 但整出黎每样都有D特式, 而且味道唔错, 值得再食!
题外话, 佢有个型男索女餐, 见到人点个阵觉得好有趣, 但好多人点, 睇黎大家都黎惯黎熟。