2019-01-31
放工呢日,同朋友黎到呢个新商场,见到有好多新潮同有特色嘅舖头。不过我地既目标唔会行街,而系开餐去食大阪烧。黎到都几多人下,要等一阵位坐得几舒服,同朋友食饭预左想边食边倾下计既话,唔迫同唔系食即起身即走人真系重要大阪烧最有名既大阪烧非千房莫属,之前去大阪旅行,见到旅游书介绍千房食大阪烧,但唔识订位人龙又长,食唔到,而家开左点都要黎一试MENU好多烧选择钟意DIY既朋友仔可以按住教学自己炮制,有得食有得DIY,但因为太肚饿同埋唔多相信自己既手艺,唔想麻烦自己整,点单叫厨师整,整埋先拎出黎上枱就食得最方便,黎食就系想食到原味正宗既千房大阪烧麻旁边有齐晒DIY大阪烧的材料有甜酱、奶酪酱、木鱼、紫菜自己钟意点加都得由厨房整好后扲出黎,上枱有个铁阪仲热住,酱料可以自加呢到系会整埋先拎出黎俾你,然后自己煎下佢反下佢,煎到咁上下就自己落酱。分别点左特盛海鲜大阪烧同广岛烧两个价钱都算好亲民好满嘅酱汁+ 好厚嘅蛋皮,见到都吸引食落又真系几好味㖞,蛋香又滑,甜甜地仲有只大虾摄咗喺里面大阪烧材料丰富,自助加入好多好多既木鱼丝,令到口感好丰富,我好贪心落左好多木鱼丝店员有问使唔使由佢落酱定自己落,今次我地选择
MENU好多烧选择
钟意DIY既朋友仔可以按住教学自己炮制,有得食有得DIY,
但因为太肚饿同埋唔多相信自己既手艺,唔想麻烦自己整,点单叫厨师整,整埋先拎出黎上枱就食得最方便,黎食就系想食到原味正宗既千房大阪烧麻 旁边有齐晒DIY大阪烧的材料
有甜酱、奶酪酱、木鱼、紫菜
自己钟意点加都得
由厨房整好后扲出黎,上枱有个铁阪仲热住,酱料可以自加
分别点左特盛海鲜大阪烧同广岛烧两个
价钱都算好亲民 好满嘅酱汁+ 好厚嘅蛋皮,见到都吸引
食落又真系几好味㖞,蛋香又滑,甜甜地 仲有只大虾摄咗喺里面
店员有问使唔使由佢落酱定自己落,今次我地选择由对方整,因为我地之前只大阪烧落得重手左,酱唔够均匀
店员会起我地面前落上甜酱、奶酪酱、木鱼、紫菜
大阪烧入面材料好丰富
鱿鱼、带子、小虾、八瓜鱼,都食到啖啖肉
野饮方面就好似日本餐厅咁都系点罐装或枝装饮品
拣左青提子味梳打同葡萄味梳打 非常好味嘅青提子同葡萄味梳打,青提子&葡萄好明显,唔会太甜,好掂
个人会更偏爱青提子,味道清而香味更出
自己DIY,写字系大阪烧上面另有一番风味
虽然材料简单,但味道很好,二人分享亦很足够!
店员态度好诚恳
香港地食到好味既大阪烧选择唔多,呢度价钱算得上抵食一个大阪烧都系平均80蚊到,味道不错 ,推荐