2017-06-24 84053 浏览
几年前仲读紧大学嘅时候,经常来呢度附近补习,次次放咗工之后,都经过呢间餐厅觉得好香,但系就冇机会食到。直至上星期,我朋友为咗庆祝佢返新工,就叫咗我去佢附近食一餐饭。相约嘅地点,原来就系几年前我一直想吃嘅呢一间印度餐厅。呢一间餐厅,净系睇佢门面,就知道佢嘅价格比一般餐厅贵。里面每一张枱,都铺左枱布,格调适合一班朋友轻松倾计。虽然系印度餐厅,但系我哋就冇特别叫印度咖喱。反而叫左个2人餐,食佢比较吸引嘅烤羊同薄饼。另外再叫走左个杂锦印度烧烤,食埋烤猪、烤鸡同烤鱼。先来就系个特饮,有个芒果乳酪同埋印度啤酒,芒果乳酪比较杰身同埋甜,而印度啤酒,容易入口,酒精浓度不是太高而且唔系太有麦味。首先嚟嘅系咖喱角同埋香烧鸡,咖喱角比较软身,但里面有超多材料,一咬落去啲材料就会跌晒落只碟度,好涨卜卜。至于香烤鸡用上好多香料,味道浓烈,食完要饮冰水先可以中和,不过非常开胃。个马沙拉羊好好食,基本上唔会有羊嘅骚味,加上独特嘅印度浆料,令我一试难忘!配上原味嘅印度薄饼,顿时令口内的味蕾得到舒缓。而且印度薄饼大大块又好饱肚,偶然食一两块好有新鲜感。个印度炒饭系我第一次系香港食到!印度人炒饭嘅功力真系唔可以睇小,佢哋

2009 浏览

个印度炒饭系我第一次系香港食到!印度人炒饭嘅功力真系唔可以睇小,佢哋用嘅米,应该系印度米,外型同香港食嘅泰国米有啲唔同。米身比较长,而且比较幼小,炒出来的饭,唔会变成一团团,而系一粒粒,干爽俐落,无聊嘅时候我谂我真系会喺度数到自己食咗几多粒米。
2017-06-08