2015-11-02
之前系日本宇治食过,一直想试香港既店,曾经取过3次飞,但无奈每次最后都因种种关系冇等到。今天趁放假与父母再试试,于12点到达,哈哈,竟然可以取得下一张枱的飞,真lucky。只因我们是3人枱,等得耐d,最后不用半小时已可入坐😙 。门外等候期间,店员细心邀请我们试饮"烘茶" (好似系依只茶),味道不错,另外,等候区亦会闻到由店子散布出来好香好浓既茶香味,真系好香好舒服。😍😍😍我们叫了腐皮荞麦面定食,腐皮乌冬定食,再加一个宇治金时馅蜜。系京都时我已经好喜欢那片少少甜既腐皮及清甜既汤底,香港好似差唔多,一样好清新。其他店的荞麦面通常比较嚡口,但依到既就几滑,而乌冬就更加滑同有d弹性,两者配合个汤,好味而且一d都唔油腻,健康既选择。个set有埋白饭同甜品,好丰富。不过我其实唔知个饭系咪就咁食,虽然上面有少许紫菜,但都不太好就咁食,我最后加了一点汤底同吃,好食。另外,侍应俾错咗wasabi 当作渍物(牛蒡)比我地个乌冬set,哈哈,我地唔知比错咗,重谂wasabi 点食,最后放咗落个乌冬到食😂个set 既甜品其实系迷你版生茶啫喱,一个人分量刚好,另外叫既馅蜜个饼,好似雪糕筒咁,好松脆,个馅蜜同se
个set 既甜品其实系迷你版生茶啫喱,一个人分量刚好,另外叫既馅蜜个饼,好似雪糕筒咁,好松脆,个馅蜜同set 既甜品比,除咗份量多d,重多咗生果同抹茶雪糕球,好满足。😋😋😋
我下次要食埋个抺茶芭菲。