2019-02-21 538 浏览
之前同友人去过旺角一间声称食蒸气火锅既餐厅,点知只有一盘系蒸气,其余时间都系同打边炉无分别,而且系渌落去个粥底度,成件事都好奇怪今次生日,友人就决定带我去翻间正宗既蒸气火锅店试下其实价钱都算偏贵 最后觉得都系咁上下 就选择左set a首先放左个南瓜猪骨粥底落去呢度有三种贝壳类 全部都够鲜 无腥味 我会饮埋d汁其中有一只开唔到口 店员就帮我地换左 仲送多只比我地见到都觉得好丰盛,最好食系黄金汁圣子!个酱汁做得好好 系蒜椒沟埋一齐既口味 配搭底既粉丝,好出色!白汁象拔蚌都容易入口,容易撕开。相反个鲍鱼同龙虾就最普通,食落无味,要靠自调酱汁平衡翻。只蟹好多膏,一啖连埋肉食,好滋味!蟹膏肥而不腻,蟹肉软滑👍🏻鸡肉本身已经唔太多,而且主要系骨同皮但胜在有虫草搭救,挽回不少分数呢2款糕点都好好食,尤其马拉糕,唔太甜,够松软食完一大轮,其实已经开始饱但压轴嘅粥底吸收左海鲜嘅鲜味,吸引到点都要食一碗南瓜味唔够浓陏,唔知系咪因为我地之前吸晒海鲜既汁 无流落去个粥底 变左粥底无乜海鲜味不过好在猪骨既加入 粥底都甜甜地记得放入菜甫呀 加埋好好食精美甜品竟然系士巴拿,像真度好高!呢个其实系啫喱黎,食落似可乐味

今次生日,友人就决定带我去翻间正宗既蒸气火锅店试下

其实价钱都算偏贵 最后觉得都系咁上下 就选择左set a

首先放左个南瓜猪骨粥底落去

呢度有三种贝壳类 全部都够鲜 无腥味 我会饮埋d汁

其中有一只开唔到口 店员就帮我地换左 仲送多只比我地

白汁象拔蚌都容易入口,容易撕开。

相反个鲍鱼同龙虾就最普通,食落无味,要靠自调酱汁平衡翻。

只蟹好多膏
,一啖连埋肉食,好滋味!
蟹膏肥而不腻,蟹肉软滑👍🏻

鸡肉本身已经唔太多,而且主要系骨同皮

但胜在有虫草搭救,挽回不少分数

呢2款糕点都好好食,尤其马拉糕,唔太甜,够松软

食完一大轮,其实已经开始饱
但压轴嘅粥底吸收左海鲜嘅鲜味,吸引到点都要食一碗

不过好在猪骨既加入 粥底都甜甜地
记得放入菜甫呀 加埋好好食

精美甜品竟然系士巴拿,像真度好高!
呢个其实系啫喱黎,食落似可乐味,都ok

餐厅原来仲附送生果

整体黎讲 都算满意,但试过就好了,因为价钱唔算平,某d海鲜都好食,但亦有失望既菜式。唔系抵食之选
2019-02-21
庆祝纪念